Diversiteit in het HR-beleid van de Vlaamse overheid
13/12/2011 18:31
Vlaamse Overheid
Zwart/wit-denken over een kleurrijke Vlaamse overheid
Als College van Ambtenaren-Generaal vertegenwoordigen wij de volledige groep topambtenaren van de Vlaamse overheid. Ons engagement vertaalt zich in hard werken aan een betere Vlaamse overheid. Onze bekommernis voor een modern HR-beleid vormt daarin een belangrijke pijler.
In het hoofdartikel van De Standaard (2011-12-13) worden twee anonieme leidend ambtenaren opgevoerd die zouden verklaard hebben dat "diversiteit bij de selectie van kandidaten geen prioriteit is" en "dat zij geen beroep zouden doen op Jobpunt als ze niet verplicht zouden zijn om dit te doen". We weten niet of bepaalde collega's dit echt gezegd hebben maar, if so, spreken ze alleszins niet namens het geheel van de leidend ambtenaren binnen de Vlaamse administratie.
Uiteraard gaan wij als leidend ambtenaren voor een goed uitgebouwd diversiteitsbeleid. Jobpunt Vlaanderen legde ons op eigen initiatief begin dit jaar een actieplan gelijke kansen en diversiteit voor. Dit plan werd door de hele top van de Vlaamse overheid goedgekeurd. Zogenaamde anonieme collega's zouden dan ook moeten weten dat Jobpunt Vlaanderen al jaren bezig is met het uitbouwen van een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid voor de Vlaamse overheid. Terecht somt Jobpunt in het plan een aantal knelpunten op van juridische aard. Zo zijn de nationaliteitsvereiste, de taalwetgeving en het feit dat we vooralsnog diplomagericht rekruteren niet aan Jobpunt te wijten. Noch Jobpunt Vlaanderen, noch wij kunnen daaraan verhelpen.
Daarnaast is het ook een feit dat de meeste statutaire ambtenaren van de Vlaamse overheid niet alleen worden geselecteerd door Jobpunt Vlaanderen. De laatste jaren werden grote pools van kandidaten in een eerste fase getest door het federale selectiebureau Selor. Jobpunt Vlaanderen nodigt deze mensen dan vervolgens uit voor bijkomende testen. Wij zijn ook niet verplicht om voor al onze wervingen via Jobpunt Vlaanderen te werken. Voor heel wat vacatures is er zogenaamde vrijheid van selector en kunnen we, als we dat willen, het volledige selectieproces in eigen handen nemen. Het is dan ook gewoon niet juist om Jobpunt Vlaanderen de volledige verantwoordelijkheid te geven met betrekking tot de instroom van allochtone kandidaten.
De Vlaamse overheid worstelt, net als de rest van Vlaanderen met noodzakelijke besparingen. Desalniettemin nemen wij, mede op initiatief van Jobpunt Vlaanderen, al jaren acties om de instroom van mensen uit de diverse doelgroepen zo veel mogelijk te stimuleren. Diversiteit is immers een meerwaarde in elke moderne organisatie. Het personeel van de overheid moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. Leeftijd, handicap, geslacht, scholingsgraad of afkomst spelen hierbij geen enkele rol. Kijk eens naar de website van Jobpunt Vlaanderen. Je ziet er jonge mensen, ervaren werknemers, mensen van allochtone afkomst, personen met een beperking- Het zijn geen beelden van commerciële sites, maar foto's van eigen personeel. Zij vormen de ambassadeurs voor deze doelgroepen.
Jobpunt Vlaanderen vertegenwoordigde ons in het verleden trouwens ook met veel overtuiging op de diverse Kif Kif-beurzen en stuurt elke week al onze vacatureberichten door naar de diverse minderhedenfora.
De Facebookactie die nu door Jobpunt Vlaanderen wordt gecoördineerd als een "maat voor niks" omschrijven, is er ver over. De Vlaamse overheid gaat met deze actie op een moderne manier voor extra kleur. Wij ondersteunen dit project, waaraan trouwens meer dan 120 ambtenaren uit onze diverse entiteiten actief hun medewerking verlenen. Sociale media spreken onze jonge generatie aan. Laat dat nu net de generatie zijn die wij bewust willen maken van onze openheid.
Kijk ook eens naar de vacatureberichten. Gelijke kansen vormen de draad doorheen ons verhaal. Dat geldt trouwens voor elke doelgroep, of het nu gaat om allochtonen, mensen met een arbeidshandicap, herintreders, mensen die wat minder kansen hebben gekregen- Gelijke kansen kan je bovendien niet zomaar gelijkstellen met positieve discriminatie. Quota om in elke selectieprocedure mensen van allochtone afkomst voor te stellen voor aanwerving gaat een brug te ver. Iedereen verwacht van ons dat we mensen werven op basis van hun capaciteiten en kwaliteiten. Terecht verwacht de burger van ons een goede en efficiënte dienstverlening. Dat is ook ons uitgangspunt. De juiste persoon op de juiste plaats en selectieprocedures die ons dat garanderen. Dat verwachten we van Jobpunt Vlaanderen. En dat krijgen we ook.
Assessment centers, competentiegerichte interviews, psychotechnische testen zijn wetenschappelijk onderbouwde en veel gebruikte selectietechnieken. De nieuwe weg die wij hierdoor zijn ingeslagen, sluit veel meer aan bij de behoeftes van een moderne maatschappij dan de kennisproeven die doorgaans vroeger de toegangspoort vormden voor de overheid. Graag nodigen wij het Minderhedenforum uit om daarover met ons in dialoog te treden.
Namens de leden van het College van Ambtenaren-Generaal, Leo Clinckers, Gonda Cock, Henny De Baets, Peter De Wilde, Mireille Deziron, Guy Janssens, Marc Morris, Martin Ruebens, Jules Van Liefferinge, Dirk Van Melkebeke, Sonja Vanblaere, Dirk Vanderpoorten en An Vrancken.
Verdere informatie: www.vlaanderen.be
Bijlage aan dit persbericht: functie en samenstelling CAG (1xA4).
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel