DHV tekent inspiratieprogramma voor biodiversiteit en ecosystemen
Amersfoort, 20111213 -- Advies- en ingenieursbureau DHV is een van de elf Nederlandse bedrijven die vandaag hebben getekend voor behoud en herstel van biodiversiteit en ecosystemen. Deze bedrijven gaan zich samen in concrete projecten inzetten om de natuur te beschermen. Zij hebben dit dinsdag 13 december afgesproken met IUCN NL, het Nederlandse kantoor van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
De overeenkomst komt voort uit Leaders for Nature, het bedrijvennetwerk van IUCN NL. De ondertekenaars zijn ABN AMRO, AkzoNobel, Arcadis, Cofely Nederland, DHV, DSM, InterfaceFlor, KLM, Netreco, Philips en PwC. Het is uniek dat bedrijven zich met een visie op de komende 20 jaar, inzetten voor biodiversiteit en ecosystemen.
Win-winsituatie bedrijfsleven en natuur
Marjolein Demmers, Programmadirecteur Duurzaamheid bij DHV ondertekende de overeenkomst: “Door de natuur te beschermen en verder te ontwikkelen, voegen we waarde toe aan het ecosysteem. Natuur en bedrijfsleven kunnen elkaar zo versterken. Neem bijvoorbeeld het terrein rondom ons duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor: door de tuinen ecologisch in te richten vormen deze straks een verbinding tussen natuurgebieden en kunnen planten- en dierensoorten zich over een groter gebied verspreiden. Tegelijkertijd voegen we zo waarde toe aan het terrein, is het beheer eenvoudiger en zorgen we voor een fijne werkomgeving. Het benutten van de natuur en van natuurlijke processen voor het oplossen van ruimtelijke vraagstukken biedt veel kansen. DHV brengt dat in de praktijk met Nature Driven Design.”
Ecosysteemdiensten
Door natuur te beschermen en te behouden willen de ondertekenaars duurzaam gebruikmaken van de diensten die biodiversiteit en ecosystemen leveren. Het gaat onder andere om de levering van zuiver water, hernieuwbare grondstoffen, de opname van CO2 en een gezonde bodem voor de landbouw.
Recente DHV-projecten voor biodiversiteit en ecosystemen
DHV ontwerpt en bouwt voor Waterschap Rijn en IJssel in Dinxperlo een nieuwe energiebesparende Nereda®-waterzuivering met publiektoegankelijke watertuin en groengebied. Waterzuivering wordt zo gecombineerd met natuur, recreatie en natuurlijke kwaliteit van water.
De zandmotor voor de kust bij Delfland is een goed voorbeeld van het beter benutten van de natuur ten gunste van de natuur. DHV stelde voor de Zandmotor de milieueffectrapportage (MER) op en stelde het programma op voor het monitoren en beheren van de zandmotor.
In opdracht van de gemeente Den Haag voert DHV een haalbaarheidsstudie uit naar een regionale biomassacentrale. De gemeente wil dat 10 procent van de elektriciteit en warmte in 2040 wordt gewonnen uit biomassa (o.m. snoeihout, bermgras, mest en tuinafval).