GGZ-instelling kan door beddenreductie méér mensen helpen
Mondriaan schrapt 142 bedden
MAASTRICHT, 20111213 -- De Limburgse geestelijke gezondheidsinstelling Mondriaan schrapt 142 bedden vóór 2016. Volgend jaar worden de eerste 36 afgebouwd. Directeur Geert de Booij verzekert dat hierdoor niet minder cliënten worden bediend. 'Door beddenreductie kunnen wij straks juist méér mensen beter helpen.’ Een opvallend geluid in een tijd waarin de Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) luid protesteert tegen de bezuinigingen van 600 miljoen euro, die de regering aankondigde in de Miljoenennota.
De GGZ-expertgroep van de politie gaf onlangs aan extra overlast te verwachten door de besparingen. Doordat er steeds meer mensen uit klinieken worden gezet, zouden meer patiënten terechtkomen in gevangenissen. En ook GGZ Nederland voorziet problemen. Voorzitter Marleen Barth voorspelde in de Volkskrant eind september duizenden ontslagen in de sector en daardoor minder zorg.
De Booij kijkt daar anders tegenaan. Samen met tibbe company uit Amersfoort werkte hij aan een plan voor een grootscheepse beddenreductie-operatie door ambulantisering. Dat moet uiteindelijk minder kosten opleveren zodat er meer mensen kunnen worden bediend, verzekeren zij.
En daarmee komt Mondriaan meteen tegemoet aan de wensen van de moderne cliënt. Want die wil niet meer voor opname naar een kliniek, maar worden behandeld in zijn eigen omgeving. ‘De intensieve zorgbehoefte daargelaten natuurlijk. Maar voor de minder ernstige psychische aandoeningen geldt vanaf nu: herstellen doe je thuis.’
En dat heeft voor Mondriaan allerlei positieve bijeffecten, weet De Booij inmiddels. ‘Door te ambulantiseren worden onze teams van professionals bijvoorbeeld meteen geoptimaliseerd. Dus vermindering van management, in zowel personen als in managementlagen.'
En verpleegkundigen en behandelaars gaan ambulant werken. Daardoor wordt er efficiënter gewerkt en dus geld bespaard. ‘Minder overhead, minder gebouwen, meer zorg’, vat De Booij samen.
‘Nu besteden wij nog te weinig geld aan cliënten door bureaucratie bij ons en de overheid en dat is niet iets om trots op te zijn. Het is maatschappelijk ook niet meer te verantwoorden. Van Europa heeft Nederland per 100.000 inwoners de meeste bedden voor geestelijke gezondheidszorg. Dat moet anders, zeker met het oog op de bezuinigingen.’
Om het ambulantiseren en de daarbij horende beddenreductie tot stand te brengen wordt er ingrijpend gereorganiseerd door de zorginstelling. Daar wordt vier jaar voor uitgetrokken. En ook het 'starre' financieringsstelsel moet worden veranderd. 'Voorheen bracht een bed geld op, maar daar moeten nieuwe afspraken over worden gemaakt met de financiers', realiseert De Booij zich.
Hij wil dan ook een lobby op gang brengen om dat voor elkaar te krijgen. Via PsyCope.nl biedt Mondriaan vanaf volgend voorjaar bovendien een platform aan alle Nederlandse zorgaanbieders in de GGZ. 'Samenwerken is heel belangrijk. Ik roep GGZ-instellingen op om elkaar op te zoeken. We moeten samen de politiek en de financiers bewerken. Om zo onze gedeelde ambitie - betere zorg tegen minder kosten- waar te maken.
Mondriaan is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Limburg met meer dan vijftig locaties en ruim 2300 werknemers. Jaarlijks biedt ze zorg aan meer dan 10.000 mensen.
Ingezonden persbericht