Ingezonden persbericht


Persbericht

December 2011

GGZ inGeest zet consultatieteam in tegen langdurige separatie

'Binnen GGZ inGeest is de afgelopen jaren met veel succes gewerkt aan het terugdringen van separatie. We merken echter dat er een kleine groep bestaat van cliënten die gedurende langere tijd gesepareerd worden. Om ook bij deze groep separatie terug te dringen start op 1 januari 2012 een speciaal intern consultatieteam,' aldus Remy Welleman, projectleider dwang en drang GGZ inGeest.

GGZ inGeest startte vijf jaar geleden met het project dwang en drang, het terugdringen van separeren. Inmiddels zijn acht van de 24 separatieruimten gesloten. Het aantal eenpersoonskamers is fors uitgebreid waardoor cliënten meer privacy hebben. Medewerkers op alle gesloten-opname-afdelingen hebben een de-escalatietraining gehad. Ook hebben de verpleegposten een meer open karakter gekregen. Op twee gesloten-opname-afdelingen zijn de verpleegposten zelfs helemaal weggehaald. De resultaten en best practices uit het project zijn beschreven in het boekje 'De eerste vijf minuten in de verlenging'.

Het consultatieteam is bedoeld om hulpverleners te ondersteunen en samen alternatieven te bedenken om cliënten zo snel mogelijk te de-separeren. De behandeling wordt niet overgenomen maar er wordt meegekeken met het team of de behandelaar. Een nieuwe blik brengt vaak nieuwe inzichten met zich mee.

Welleman: 'Wanneer een cliënt langer dan vijf dagen in de separeer verblijft, is de behandelaar verplicht het consultatieteam te raadplegen. Eerder mag natuurlijk ook. Het consultatieteam betrekt vervolgens de geneesheer-directeur erbij. Er worden verschillende middelen ingezet, zoals het inbrengen van een deskundige van een andere afdeling, het inzetten van een teamcoach en het inschakelen van familie of een ervaringsdeskundige. Ook overplaatsing naar een andere afdeling is mogelijk. Doel is en blijft de cliënt zo snel mogelijk uit separatie te krijgen.'

Na beëindiging van de separatie volgt een evaluatie. 'Met de resultaten van de evaluaties, dossieronderzoek en ervaringen van cliënten en familie onderzoeken we wat de overeenkomsten zijn tussen verschillende cliënten die lang worden gesepareerd. En kijken we welke aanpak en interventies het beste werken bij deze specifieke groep.' Zo wordt ook in 2012 het project dwang en drang met steun van GGZ Nederland en het ministerie van VWS voortgezet.

----------