Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Opluchting vanwege kritische houding Tweede Kamer tegenover keuze Blankenburgtunnel
Rotterdam, 13 december 2011 - Vorige week verkoos minister Schultz van Haegen in het dossier Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) de Blankenburgtunnel boven het andere alternatief voor de nieuwe snelwegverbinding onder de Nieuwe Waterweg, de Oranjetunnel. Natuur- en milieuorganisaties en betrokken bewoners waren niet blij met deze keuze vanwege de negatieve effecten op de leefomgeving van de Blankenburgtunnel. In een debat in de Tweede Kamer gisteren bleek dat een groot aantal politieke partijen eveneens kritisch staat tegenover de bestuurlijke voorkeur voor de Blankenburgtunnel.
Een groot aantal oppositiepartijen liet weten meer te voelen voor de Oranjetunnel omdat deze snelweg beter inpasbaar is en niet door een kwetsbaar landschap gaat zoals de Blankenburgtunnel. Het tracégebied van de Blankenburgtunnel ligt in het Midden-Delfland gebied tussen Vlaardingen en Msassluis. Dit gebied is van grote waarde voor de leefbaarheid in de regio en is van belang voor natuur en recreatie. Er bestaat daarom veel weerstand tegen de weg vanuit bewoners en natuur- en milieuorganisaties. Ook de gemeenten Vlaardingen, Maassluis, Schiedam, Midden-Delfland en Delft verzetten zich fel tegen de Blankenburgtunnel.
Minister Schultz koos voor de Blankenburgtunnel vanwege de gunstigere verkeerseffecten en de lagere kosten die uit het onderzoek van het ministerie naar voren kwamen. Dit onderzoek is echter omstreden: er werd al vanaf het begin van het besluitvormingsproces veelvuldig kritiek geuit op de beperkte scope en het ontbreken van informatie. De focus is puur verkeerskundig en ligt zeer sterk op de Beneluxtunnel waardoor de effecten van de NWO op het gehele infrastructurele netwerk onderbelicht zijn gebleven. Dit zou waarschijnlijk in het nadeel van de Oranjetunnel werken. Ook is er nooit een onderbouwing van de ingeschatte kosten gegeven, waardoor niet duidelijk is of de genoemde bedragen wel realistisch zijn. De Tweede Kamer was dan ook zeer kritisch over de keuze van minister Schultz en wil opheldering over de wijze waarop zij een afweging tussen de varianten gemaakt heeft.
De minister heeft toegezegd de Tweede Kamer in januari nader te informeren over het doorlopen proces en de beslisinformatie die ten grondslag ligt aan haar bestuurlijke voorkeur voor de Blankenburgtunnel. Daarna volgt een debat tussen de Tweede Kamer en de minister over de NWO. Dan zal blijken of de Tweede Kamer al dan niet instemt met de bestuurlijke voorkeur van de minister. Natuur- en milieuorganisaties en betrokken bewoners zijn opgelucht over de kritische houden van de Tweede Kamer, zij hopen dat de minister alsnog terug zal moeten komen op haar keuze voor de Blankenburgtunnel.
Afzender persbericht: Natuurmonumenten, Milieudefensie, Milieufederatie Zuid-Holland, Actiecomité Blankenburgtunnel Nee en Groeiend Verzet.
Ingezonden persbericht