Stichting FOM 13 december 2011, 2011/58

ATLAS en CMS experimenten presenteren resultaten Higgs zoektocht

Tijdens een seminar dat vandaag op CERN gehouden werd, presenteerden de ATLAS en CMS experimenten de status van hun zoektochten naar de Standaardmodel Higgs boson. Hun resultaten zijn gebaseerd op de analyse van aanzienlijk meer data dan die gepresenteerd werden tijdens de zomerconferenties; genoeg om substantiële vooruitgang te boeken in de zoektocht naar de Higgs boson, maar niet genoeg om een onweerlegbare statement te maken over het bestaan of niet bestaan van de ongrijpbare Higgs. De voornaamste conclusie is dat de Standaardmodel Higgs boson, als het bestaat, hoogstwaarschijnlijk een massa heeft die door het ATLAS-experiment beperkt is tot tussen de 116 en 130 GeV en door het CMS-experiment tot tussen de 115 en 127 GeV. Uitdagende hints zijn gezien door beide experimenten in dezelfde massaregio, maar deze zijn nog niet sterk genoeg om een ontdekking te claimen. vergroten Seminar op CERN - dinsdag 13 december 2011 Tijdens het seminar presenteerden de ATLAS en CMS experimenten de status van hun zoektochten naar de Standaardmodel Higgs boson.

Nikhef is betrokken bij het ATLAS-experiment op CERN. Een fors aantal Nikhef-onderzoekers speurt naar signalen in verschillende vervalskanalen van de Higgs boson. De statistische interpretatie van de verzamelde ATLAS resultaten is bijvoorbeeld ontwikkeld door een Nikhef-onderzoeker.

Prof. dr. Frank Linde, directeur Nikhef: "Vanaf het moment dat ik in 1991 diep in de nacht opgewonden naar CERN reed met een (helaas mislukt) idee om de Higgs uit de LEP-data te trekken, staat de Higgs sky-high op mijn verlanglijst. Bij LEP hebben we hem niet gevonden; bij de LHC zitten we er nu ontzettend dichtbij... en mijn hoop is dat we hem in de toekomst tot in detail kunnen gaan bestuderen bij de ILC of CLIC!"

Prof. dr. Nicolo de Groot, onderzoeker in de ATLAS-groep op Nikhef en verbonden als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Al vanaf de zomer was het heel hectisch, toen de data ineens met grote snelheid binnen begonnen te komen. Het was mooi om te zien hoe groepen die elkaar aanvankelijk als concurrent zagen innig zijn gaan samenwerken om de resultaten snel te verkrijgen. Ik ben in 1988 naar CERN vertrokken om de Higgs te vinden. Dat het einde van de zoektocht nu in zicht is, is wel een bijzonder gevoel."

Prof. dr. Stan Bentvelsen, programmaleider van de ATLAS-groep op Nikhef en verbonden als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. "De echte verrassing van vandaag is het feit dat de ATLAS en CMS detectoren in staat zijn heel subtiele effecten in de enorme hoeveelheid complexe botsingen in zo een korte tijd te meten. Geweldig! De bedrijvigheid en enthousiasme om dit met z'n allen voor elkaar te krijgen is enorm inspirerend. En of we het Higgs gevonden hebben? Het lijkt er wel erg op - maar de vlag kan volgend jaar pas echt omhoog."

Prof. dr. Sijbrand de Jong, onderzoeker op Nikhef en verbonden als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Het net rond de Higgs sluit zich. We weten nu waar we moeten kijken en we zien daar ook een eerste glimp. Een bewijs is het nog niet, maar we zullen nu snel zekerheid hebben."

Over Nikhef
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) verricht onderzoek op het gebied van (astro)deeltjesfysica. Het Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nikhef is gevestigd op Science Park Amsterdam.
www.nikhef.nl

Meer informatie
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef,
Melissa van der Sande
Telefoonnummer (020) 592 50 75

Prof. dr. Frank Linde, directeur Nikhef
Prof. dr. Nicolo de Groot, Nikhef en Radboud Universiteit in Nijmegen Prof. dr. Stan Bentvelsen, Nikhef en Universiteit van Amsterdam

CERN-persbericht
Het originele CERN-persbericht is te vinden op: http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/List.html Volg CERN via Twitter: www.twitter.com/CERN
Contactgegevens CERN press office:
press.web.cern.ch/press/contactus.html

Volg FOM op Twitter
Kijk op www.twitter.com/FOMphyscis