Gemeente Tiel


Seminar Financiële dienstverlening Regio Rivierenland

Op 7 december 2011 is een grote groep belanghebbenden aanwezig geweest bij het seminar Financiële dienstverlening Regio Rivierenland in de Raadzaal van het gemeentehuis van Tiel. De organisatie van deze avond, vond onder andere plaats in verband met het Wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening, dat ter besluitvorming bij de Eerste Kamer ligt.

Bij invoering van deze wet krijgen gemeenten een wettelijke zorgplicht voor mensen met financiële problemen. De verwachting is dat de invoering in 2012 zal plaatsvinden. De centrale vraag van de avond was hoe de 10 gemeenten in de Regio Rivierenland en hun ketenpartners samen een effectievere uitvoering van de schulddienstverlening in Regio Rivierenland kunnen realiseren.

Belang van samenwerken

Nadja Jungmann (Social Force en lector Hogeschool Utrecht), gastspreker van de avond, benadrukte het belang van samenwerking tijdens haar presentatie. De uitdaging is om met een beperkter budget vanuit een integrale benadering, te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor het bundelen van krachten in de uitvoering van schulddienstverlening, zo stelde mevrouw Jungmann. Haar stelling is verder dat door samenwerking tussen gemeenten en met externe partijen, waaronder de partners met wie gemeenten bijvoorbeeld al een subsidierelatie hebben, forse winst te behalen is.

Betrokkenheid deelnemende organisaties

Cees Rijnberg, hoofd afdeling Werk, Inkomen en Zorg en Karin Nuland, projectleider Schuldhulpverlening (beiden werkzaam voor de gemeente Tiel), hebben met ongeveer 40 deelnemers in deelsessies de knelpunten van de huidige financiële dienstverlening alsook de kansen, sterke punten en bedreigingen geïnventariseerd, bij een gezamenlijke aanpak.

Zowel de professionele als deelnemende vrijwilligers organisaties, waren zeer betrokken. Hieruit is gebleken, dat er sterke belangstelling bestaat om de financiële dienstverlening regionaal, dat wil zeggen gemeenten en ketenpartners, aan te pakken.

In het vroege voorjaar van 2012 wordt er een vervolgbijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd.