Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Gerestaureerde deksteen van hunebed terug op zijn plek

13 dec 2011 - 11:31

Vandaag krijgt hunebed D45 in Emmen zijn deksteen terug. De deksteen van dit rijksmonument brak in tweeën toen er deze zomer een vuurtje onder werd gestookt.

De twee delen zijn in november op transport gezet naar Tienhoven, waar steenhouwerij Zederik de deksteen de afgelopen weken heeft gerestaureerd.

Net als de restauratie is ook het terugplaatsen van de deksteen van drie bij vier meter een zorgvuldige klus. Met oud en nieuw beeldmateriaal wordt bepaald hoe de deksteen op de draagstenen heeft gelegen, om deze op exact dezelfde plek terug te kunnen leggen. Hiervoor is onder andere het archief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geraadpleegd.

Hunebedden zijn de oudste zichtbare archeologische monumenten van ons land. Het waren grafkamers van mensen van de zogenoemde Trechterbekercultuur (4300 tot ca. 2700). Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed werkten nauw samen om het hunebed te herstellen.

Meer over de restauratie van de deksteen is te lezen op www.staatsbosbeheer.nl. Daar staan ook twee reportages die RTV Drenthe maakte vlak na het incident en van de voorbereidingen voor transport naar Tienhoven.