FNV

FNV: minder rechten leiden niet tot extra banen

13-12-2011

De FNV is tegen het voorstel van GroenLinks om werknemers langer en vaker onder een tijdelijk contract te laten werken

Dat levert geen extra banen op maar werknemers worden wel vaker en langer in onzekere contracten zonder ontslagbescherming gehouden.

GroenLinks presenteert in zijn banenplan het voorstel om de norm op te rekken van drie tijdelijke contracten naar vier tijdelijke contracten voor de periode 2012-2014. "In 2010 is deze zogenaamde crisismaatregel ook genomen, maar hij bleek nauwelijks te leiden tot meer werkgelegenheid. Werkgevers hebben de maatregelen niet gebruikt om meer werknemers in dienst te houden, maar om de flexibele schil van de onderneming op peil te houden of te breiden" zegt FNV-caocoördinator Catelene Passchier. Afgelopen vrijdag heeft Minister Kamp een onderzoek gepresenteerd waar uit bleek dat de maatregel uit 2010 nauwelijks effect heeft gehad. Hij heeft daarom besloten om de maatregel te beëindigen waarmee drie tijdelijke contracten voor iedereen het maximale is voordat men recht heeft op een vaste baan.

De FNV vindt het onbegrijpelijk dat deze maatregel die aantoonbaar niet werkte voor jongeren, nu door GroenLinks uit de kast wordt getrokken en op iedereen van toepassing wordt verklaard. Ook FNV Jong sluit zich daarbij aan. Dennis Wiersma van FNV Jong: "Een grote groep jongeren, en met name jongeren met een lager opleidingsniveau, bleef door de crisismaatregel langer en vaker verwijderd van een vaste baan. Daardoor hebben jongeren nauwelijks zekerheid om te werken aan hun toekomst. Het uitbreiden van deze maatregel voor iedereen is dan ook onverstandig."

Overigens biedt de flexwet nu al werkgevers en werknemers de mogelijkheid om meerdere tijdelijke contracten af te sluiten. Dit kan als werkgevers en vakbonden hierover in de cao goede afspraken maken die ook in het belang zijn van werknemers. De FNV is wél enthousiast over een aantal andere voorstellen van GroenLinks, zoals het geven van meer scholingsrechten aan flexwerkers, het investeren in groene economische groei en het aanpassen van de langstudeerboete voor studenten.

Cijfers uit het onderzoek "Evaluatie maatregel verruiming ketenbepaling" (Astri)

In totaal heeft nog geen drie procent van de bedrijven gebruik gemaakt van de regeling. Verder is in de onderzoeksperiode (medio 2010-medio 2011) voor 80.000 jongeren met een derde tijdelijk contract een besluit genomen over het al dan niet voortzetten van het contract. . 51% van de 80.000 kreeg een vast contract (41.000) . 25% kreeg geen contract (20.000) . 24% kreeg een vierde tijdelijke contract (19.000).

Van die 19.000 met een vierde tijdelijke contract zou 53% (10.000) geen contract hebben gekregen zonder de maatregel. Daarentegen zou 47% (9.000) juist een vast contract hebben gekregen. Deze laatste groep betreft vooral laagopgeleide jongeren die behoefte hebben aan zekerheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld studenten met een bijbaan.