D66

dinsdag 13 december 2011

Verhagen, maak ACTA-documenten openbaar!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat minister Verhagen (EL&I, CDA) geen onomkeerbare stappen neemt over het in te voeren internationale anti-piraterijverdrag ACTA dat nu op de Europese onderhandelingstafel ligt. Eerst moeten alle onderhandelingsdocumenten uit het verdrag ter bestrijding van namaakgoederen en online piraterij openbaar worden gemaakt. De sociaal-liberaal dient dit voorstel vandaag in tijdens het Handelsraad-debat. "Zonder volledige openheid is het onmogelijk een goed oordeel over dit ingrijpende verdrag te geven," aldus Verhoeven.

Geheim

ACTA is een multilateraal verdrag dat de handhaving van auteursrechten en intellectueel eigendom vergaand aanscherpt. Belangrijke onderhandelingsdocumenten uit dit verdrag worden geheim gehouden. Maar het zijn juist die documenten die rechters gebruiken om het verdrag te interpreteren en toe te passen. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer heeft er steeds op aangedrongen dat Verhagen deze documenten publiek maakt. Verhoeven: "Zonder openheid geen verdere afspraken over ACTA. En dan moet de minister met een veto naar Brussel om het verdrag te blokkeren. Het is vreemd dat het kabinet ervan uitgaat dat partijen akkoord gaan zonder alle relevante stukken publiekelijk te hebben besproken. Zo werkt een democratie niet."

Gevangenisstraf

Het anti-piraterij verdrag kan ingrijpende gevolgen hebben voor internettend Nederland. Elementen uit het verdrag baren D66 zorgen. Zo zou in het verdrag staan dat individuele downloaders flinke boetes of zelfs gevangenisstraf kunnen krijgen. Providers worden geacht hieraan mee te werken. Bovenal biedt ACTA onduidelijkheid. Zo is er de tegenstelling dat het kopiëren van een film vraagt om toepassing van het strafrecht, terwijl bestaande regelgeving rondom privacy overeind moet blijven. Verhoeven: "Het is zeer vaag wat dit nu precies betekent voor de internetter. En die onduidelijkheid is gevaarlijk. Buiten kijf staat dat de overheid af moet blijven van de individuele downloader. Wij willen een vrij en open internet zonder internetproviders die politieagent spelen."

Zorgen zijn groot

In het Europees Parlement nam D66 al het voortouw door transparantie te eisen en te wijzen op de bezwaren tegen ACTA. "De zorgen over ACTA zijn groot, en terecht. In ontwikkelingslanden kan de toegang tot medicijnen onder druk komen, doordat B-merken niet meer worden toegestaan. Groeilanden als Brazilië, Rusland, India en China kunnen eigen eisen gaan stellen, die óns benadelen. Het is sowieso vreemd dat China, één van de grootste productenten van namaakproducten, niet is betrokken bij ACTA. Je kunt je afvragen hoeveel zin het verdrag dan überhaupt heeft," stelt D66-Europarlementariër Marietje Schaake.