Stichting Blik op Werk


Reactie op berichtgeving over fraude met Wajong-gelden

Recentelijk werd in de media bericht over mogelijke fraude met Wajong-gelden door jobcoaches. Zo zou het aantal bij het UWV gedeclareerde jobcoach-uren voor Wajongers vaak niet in verhouding staan tot de werkelijkheid.

Niet alleen opdrachtgevers (in dit geval het UWV) ondervinden nadeel van dergelijke praktijken, maar met name de Wajongers -een relatief kwetsbare groep- krijgen mogelijk niet de benodigde begeleiding, wat hun kansen op de arbeidsmarkt niet bepaald vergroot. Bovendien wordt op deze wijze schade toegebracht aan de reputatie van de gehele re-integratiebranche.

In de berichtgeving door RTL Nieuws werd één keurmerkbedrijf, AtWork Jobcoaching, met name genoemd vanwege beslaglegging en onderzoek door het SIOD en het OM. Stichting Blik op Werk is van mening dat het hier gaat om verdenking van een handelswijze die niet in lijn is met de kwaliteitsrichtlijnen die het keurmerk stelt en heeft inmiddels besloten tot voorlopige opschorting van het recht om het Blik op Werk Keurmerk te voeren. De dienstverlener is gevraagd het Blik op Werk Keurmerk-logo van haar website te verwijderen en haar vermelding in de zoekmachine en kwaliteitsgids van Blik op Werk is verwijderd, zolang de opschorting duurt.

Stichting Blik op Werk stelt dat frauduleus handelen niet bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van cliënten en aan de kwaliteit van de dienstverlening. Wanneer onderzoek aantoont of doet vermoeden dat keurmerkbedrijven hierbij betrokken zijn, zal Blik op Werk hiertegen mogelijk maatregelen nemen teneinde haar doelgroepen optimaal te informeren over het aanbod van kwalitatief goede dienstverleners.

Meer informatie

0900-BLIKOPWERK (0900-25 45 679, EUR 0,10 pm) email