European Union


EL
GA

EUROPESE RAAD
DE VOORZITTER

NL

Brussel, 9 december 2011

EUCO 156/11

PRESSE 485

PR PCE 116

Toespraak van Herman Van Rompuy ter gelegenheid van de plechtige ondertekening van het Toetredingsverdrag van Kroatië

Vandaag is een historische dag voor Kroatië - en voor de Europese Unie. Bijna negen jaar nadat u zich kandidaat stelde voor het lidmaatschap, na zes jaar van onderhandelingen, is het Toetredingsverdrag van Kroatië tot de Europese Unie thans gereed voor ondertekening. Kroatië wordt weldra de 28e lidstaat van de Unie. Ik feliciteer president Josipovic en minister-president Kosor van ganser harte. Uw moedige leiderschap heeft de weg geëffend voor dit resultaat.

Het is een vreugdevolle dag voor Kroatië en voor de EU in haar geheel. Elke toetreding van een nieuw lid tot onze Unie is voor ons de bevestiging van onze fundamentele waarden en van onze wil om onze reis gezamenlijk te vervolgen.

In tijden van crisis, zoals we die nu doormaken, is het goed om ons te herinneren wat wij gezamenlijk hebben bereikt. Voor onze meer dan 500 miljoen burgers is Europa vandaag de dag verreweg het meest welvarende, het veiligste en het meest vrije continent op aarde. Wij hebben gefungeerd als een krachtige magneet voor vreedzame verandering en modernisering in onze naburige regio's. Het voorbeeld van de Westelijke Balkan laat zien hoe het Europese perspectief meer stabiliteit, veiligheid en welvaart heeft gebracht in een regio die nog geen vijftien jaar geleden door oorlog werd verscheurd.

De politieke criteria voor het EU-lidmaatschap hebben de landen ertoe aangezet stabiele instellingen te vestigen die de Europese kernwaarden waarborgen: democratie, rechtsstatelijkheid, mensenrechten, alsmede eerbiediging en bescherming van minderheden. De economische criteria hebben de ontwikkeling van een functionerende economie bespoedigd en een beter concurrentievermogen bevorderd. Om aan het recht en de normen van de EU te voldoen zijn er op allerlei beleidsgebieden - sociaal, milieu- en andere - tal van binnenlandse hervormingen doorgevoerd. Dat heeft de samenlevingen veranderd - ten goede.

De prestatie van Kroatië toont voor allen in de regio aan dat door hard werken, volharding, politieke moed en vastberadenheid het EU-lidmaatschap binnen bereik ligt. Kroatië is een pionier doordat het concreet bewijst dat de toekomst van de gehele Westelijke Balkan binnen de Europese Unie ligt. De Unie blijft inzetten op dat perspectief.

De Europese gedachte is zestig jaar geleden ontstaan, onder het motto "nooit meer oorlog". De laatste gruwelijke oorlog op het Europese continent behoort voorgoed tot het verleden, want Europa is het anker voor vrede. Europa staat gelijk aan vrede.

Dames en heren,

Vandaag is er een belangrijke mijlpaal bereikt, maar Kroatië is nog niet aan het einde gekomen van zijn tocht. Na de ondertekening zal Kroatië de status verwerven van actief waarnemer bij de dagelijkse werkzaamheden van de Unie, en wel met ingang van de Europese Raad van vandaag. Voor de toetredingsdatum zullen verdere hervormingen moeten plaatsvinden, zullen nieuwe wetten moeten worden aangenomen en andere geïmplementeerd. De Europese Commissie zal nauwlettend in het oog houden of Kroatië al zijn toezeggingen nakomt, en wij gaan er allen van uit dat het Kroatië het goed zal doen.

Tot het Kroatische volk, dat in het referendum van volgend jaar een cruciaal besluit zal nemen, zeg ik: U bent van harte welkom in de Europese familie. U zult tot de ontdekking komen dat wij een familie zijn die door onze waarden en instellingen verenigd is, maar die de culturele verscheidenheid van het continent eerbiedigt. U kunt er van verzekerd zijn dat de Europese Unie een historische kans is: zij zal uw land verdere economische en sociale ontwikkeling brengen, en politieke invloed verschaffen bij besluiten die van belang zijn voor Europa en de wereld. Uiteindelijk is uw steun bepalend voor het succes van Kroatiës EU-lidmaatschap.

Dat geldt voor alle lidstaten: zonder publieke steun kan de Unie zich niet ontwikkelen en evenmin groeien. Dat is geen kwestie van partijpolitiek, maar een vraagstuk dat ons allen aangaat.

Ter afsluiting zou ik ook mijn dankbaarheid willen betuigen aan het Poolse voorzitterschap van de Raad, de vorige voorzitterschappen, de Europese Commissie, het Europees Parlement en het Raadssecretariaat voor hun onmisbare rol bij het mogelijk maken van deze gedenkwaardige dag.

Wij allen koesteren het resultaat van vandaag, met Kroatië en het Kroatische volk.

Nogmaals, welkom in de Europese Unie!