Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Burgernet vervangt SMS-Alert

G&V, 13-12-2011 o Vanaf 15 december in gehele regio Gooi en Vechtstreek!

Vanaf 15 december starten de gemeenten Huizen, Naarden, Muiden, Wijdemeren, Weesp, Hilversum en Bussum, in samenwerking met de politie Gooi en Vechtstreek, met Burgernet. Op 15 oktober werden Laren en Blaricum als eerste Gooise gemeenten officieel aangesloten bij Burgernet. Starten met Burgernet betekent dat SMS-alert per 1 januari 2012 definitief vervalt. De Gooise gemeenten en politie Gooi en Vechtstreek hopen op extra ogen en oren op straat. Zo wordt samen gewerkt aan veiligheid en leefbaarheid in de gemeenten.

Inwoners die al lid zijn van SMS-Alert worden 15 december automatisch overgezet naar Burgernet. Zij ontvangen 15 december een sms-bericht met het verzoek zich aan te melden bij Burgernet via inloggegevens die in het sms-bericht vermeldt staan. Overige inwoners die nog niet lid zijn van SMS-Alert worden middels wervingsacties van de afzonderlijke gemeenten gevraagd zich aan te melden. SMS-Alert deelnemers dienen zich in te loggen viawww.burgernet.nl, nieuwe deelnemers van Burgernet kunnen zich aanmelden viawww.burgernet.nl.

Wat is Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven gebruikt. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een heterdaad inbraak of een vermist kind, een burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht of een sms via hun (vaste of mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via 0800 0011 (gratis nummer) dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.

Burgernet kan ook een belangrijk communicatiemiddel zijn wanneer de overheid of de hulpdiensten burgers willen informeren over bijvoorbeeld grote ongelukken, onbeheersbare natuurbranden en langdurige stroomstoringen.

Verbeteringen t.o.v. SMS-Alert

SMS-Alert is een voorloper van Burgernet en richt zich ook op burgerparticipatie. Het grote verschil is dat Burgernet meer mogelijkheden heeft om mensen te alarmeren. Een groot voordeel van het nieuwe systeem is dat er niet per se een mobiele telefoon voor nodig is. De politie kan niet alleen tekstberichten sturen, maar ook een ingesproken bericht. Dat kan ook verzonden worden naar een vaste telefoon. Verder wordt ook e-mail gebruikt. Ook werkt Burgernet met een direct telefoonnummer zodat deelnemers gelijk in contact worden gebracht met de Meldkamer van de politie. Hierdoor kan sneller actie ondernomen worden.

Een andere verbetering is dat Burgernet een landelijk systeem is voor alle politiekorpsen. Tot nu kon het gebeuren dat de politie een sms uit wilde zetten in een gebied op de grens met een aangrenzend politiekorps, maar dat buurkorps niet hetzelfde alertingssysteem gebruikte en dat daar het bericht dus niet verspreid kon worden. Tevens, is een voordeel dat in een sms-bericht maar 160 leestekens passen. Bij Burgernet wordt vooral van het gesproken bericht gebruik gemaakt. Er kan dus straks duidelijkere, uitgebreidere informatie verspreid worden na een incident over signalement, vluchtrichting, omschrijving voertuig, enzovoort.

Burgernet als burgerparticipatie

Burgernet is een vorm van burgerparticipatie die goed past in de uitvoering van het veiligheidsbeleid van de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid, de politie voert daarbinnen taken uit als opsporing en handhaving. Veel burgers willen graag een steentje bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen woon- en werkomgeving. Met de informatie vanuit Burgernet (naar wie is de politie op zoek?) kunnen alerte burgers een directe bijdrage leveren. Zij fungeren als extra ogen en oren op straat. Dankzij hun inzet zijn al diverse verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Deelnemers krijgen na afloop van de Burgernetactie een bericht wat het resultaat van de actie is geweest.

Burgernet in het land

Burgernet is in 2004 begonnen als proef in de gemeente Nieuwegein. Daarna hebben steeds meer gemeenten zich aangesloten bij Burgernet. Inmiddels zijn er in Nederland al 153 Burgernetgemeentes, met bij elkaar 400.000 deelnemers. Alle gemeenten die dat willen, kunnen zich aansluiten, aangezien technische voorzieningen in alle meldkamers van de politie aanwezig zijn.

Meer informatie over Burgernet is te vinden viawww.burgernet.nl. Hier is ook een filmpje te vinden met uitleg over Burgernet.