Gemeente Maassluis


Maatschappelijke organisaties doen mee aan proefprojecten

Hoe pakken we de (ervaren) overlast van jongeren aan, zodat de inwoners van Maassluis zich veilig voelen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare groepen zoals ouderen en gehandicapten kunnen blijven deelnemen aan de samenleving?

Deze onderwerpen stonden centraal tijdens twee bijeenkomsten die de gemeente Maassluis vorige maand organiseerde voor maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, onderwijs en verenigingen in de stad. Interessante thema's. Maar zijn veel organisaties hier niet allang mee bezig? "Dat klopt," aldus wethouder Pieter Kromdijk tijdens één van de bijeenkomsten. "Maar de gemeente vindt dat het anders moet én kan. Veel organisaties redeneren nu nog vooral vanuit hun eigen aanbod. In de toekomst moet de vraag van de burger centraal komen te staan."

Verrassende coalities
En dat is bittere noodzaak. De gemeente wordt geconfronteerd met forse bezuinigingen en de rijksoverheid legt steeds meer op het bordje van de gemeente. Bovendien verandert de maatschappij in een hoog tempo: de verzorgingsstaat verdwijnt, er komen steeds meer ouderen die zorg nodig hebben en ondertussen viert de individualisering hoogtij. Ontwikkelingen als deze vragen om een andere benadering van problemen. De gemeente wil dat organisaties met andere, vernieuwende plannen komen. Dat ze meer en beter samenwerken, verrassende coalities vormen en zo effectievere en efficiëntere oplossingen vinden. Ook de rol van de gemeente zal veranderen; zij zal minder het beleid bepalen en meer als regisseur optreden. Pieter Kromdijk: "De maatschappelijke organisaties hebben immers de kennis en vaardigheden in huis, dus zij zullen met creatieve oplossingen moeten komen. En de samenwerking zoeken. Met elkaar, met het verenigingsleven en met inwoners en bedrijven."

Proefdraaien
Om de organisaties en de gemeente te laten wennen aan deze andere manier van werken wordt er eerst proefgedraaid met twee projecten. Het ene project gaat over het gevoel van onveiligheid door overlast van jongeren, het andere over de deelname van kwetsbare groepen aan de samenleving. Tijdens de druk bezochte bijeenkomsten in november (er waren zo'n 40 organisaties en instellingen vertegenwoordigd) konden de deelnemers kennismaken met elkaar en werd gesproken over de projecten. Veel aanwezigen reageerden positief. `Het is goed dat we hier met elkaar zijn. Je hoort veel dezelfde initiatieven. Maar ieder heeft zijn eigen expertise. Laten we daar gebruik van maken en onze krachten bundelen", aldus één van de aanwezigen'. Maar er waren ook kritische geluiden. Sommige organisaties vonden dat ze al veel samenwerken met anderen: "Waar moeten we de creativiteit vandaan halen om het anders te gaan doen?"

Anders samenwerken
Wethouder Pieter Kromdijk: "Sommige voorzieningen in de stad, zoals dagbesteding, worden aangeboden door verschillende partijen. Er is nu nog teveel sprake van deeloplossingen die los staan van elkaar. We willen dat deze partijen gaan samenwerken. Dat ze bekijken waar hun voorzieningen elkaar overlappen en op welke terreinen er nog geen aanbod is. En vervolgens met oplossingen komen die de problemen integraal aanpakken. Het gaat niet om het bundelen van het bestaande aanbod, maar om nieuwe initiatieven. De vraag is bijvoorbeeld niet: wie kan ouderen helpen met het aantrekken van steunkousen maar: hoe kunnen we er samen voor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven."

Wethouder Gerard van der Wees voegt daaraan toe: "We laten het bestaande beleid niet los. Maar we willen wel dat de problemen meer vanuit het veld worden benaderd. Met deze twee projecten willen we onderzoeken of maatschappelijk aanbesteden meerwaarde heeft. Want vernieuwing is echt nodig, als je kijkt naar alle ontwikkelingen die op ons afkomen."

Tot 1 februari
Na de avonden zijn verschillende coalities van organisaties, bedrijven en verenigingen aan de slag gegaan met het maken van plannen voor de twee proefprojecten. Ze hebben tot 1 februari aanstaande de tijd om deze in te dienen bij de gemeente.
delen op