Gemeente Den Haag

Commissie sprak over Eurojust

De commissie Ruimte sprak op 7 december over de Noordwal-Veenkade en over de huisvesting van Eurojust.

Noordwal-Veenkade

De commissie startte de bespreking met het bestemmingsplan Noordwal-Veenkade. Er waren zes insprekers op dit onderwerp. Vanuit de commissie werden er vragen gesteld over de metingen van de parkeerdruk in het gebied Toussaintkade/Veenkade/Elandstraat en waarom alleen maar abonnementshouders toegang zullen hebben tot de volautomatische autoberging (VAB). Ook waren er vragen over de vermindering van bovengrondse parkeerplaatsen en over de evaluatie van de VAB Apeldoornselaan.

Wethouder de Jong gaf aan dat wethouder Smit in een brief de commissie zal informeren over bovenstaande vragen. De wethouder heeft verder toegezegd dat in de communicatie met bewoners en ondernemers er in voorkomende gevallen het zo expliciet mogelijk duidelijk moet worden gemaakt, dat er inspraakmogelijkheden zijn wanneer zaken ter advisering in de commissie en ter besluitvorming in de raad komen.

Eurojust

Hierna sprak de commissie over het projectdocument Huisvesting Eurojust Jan Willem Frisolaan.
Wethouder De Jong antwoordde op de vragen dat het ontwerp-bestemmingsplan vóór het zomerreces 2012 zal worden voorgelegd en dat de oplevering van het gebouw is gepland in eind 2015. Er zal een 3D-impressie of maquette komen zodra er een ontwerpteam is geselecteerd door de jury (in maart 2012). Het winnende ontwerpteam zal d.m.v. een presentatie een toelichting geven in een werkbespreking. De wethouder reageerde op de vraag over de locatie dat het Verhulstplein niet een optie was op het lijstje van Eurojust. Eurojust heeft naar de tekeningen gekeken, die zijn gemaakt o.l.v. architect Peter Drijver, en heeft gezegd dat dit plan niet passend is voor Eurojust omdat op het Verhulstplein de veiligheidsrisico's te groot zijn, de 30-meterzone aldaar niet in acht wordt genomen en de kosten te hoog zijn. Eurojust is zeer content met de mogelijkheid aan de Johan Willem Frisolaan. De Wethouder gaf aan dat de Rijksdienst Cultureel Erfgoed de conclusies van de Cultuurhistorische verkenning onderschrijft. De wethouder heeft toegezegd dat de raad een voorstel voor een bidbook-procedure zal ontvangen en dat de betrokkenheid van de bewoners een belangrijk element zal zijn tijdens de voortgang

De vergadering is in zijn geheel terug te zien op Mijn Raad.