SGP


SGP zet zich in voor zorgvuldig natuurbeheer

Staatssecretaris Bleker is samen met de provincies een akkoord overeengekomen over de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur en de decentralisatie van het natuurbeleid. De Kamer heeft de afgelopen weken over dit akkoord gedebatteerd.

De SGP heeft zich kritisch opgesteld. Wij steunen de herijking, de verkleining van de Ecologische Hoofdstructuur en de decentralisatie van het natuurbeleid. In het verleden is teveel geld uitgegeven aan het aankopen van grond, terwijl er onvoldoende budget was voor inrichting en beheer. Natuur is een belangrijk onderdeel van het landelijk gebied en daarom bij uitstek een verantwoordelijkheid voor de provincies. Gelet op ons uitgangspunt âgoed rentmeesterschapâ en de internationale verplichtingen vinden wij wel dat de natuur die we hebben goed beheerd moet kunnen worden. Op dit punt heeft Kamerlid Elbert Dijkgraaf enkele maanden geleden een motie ingediend. Deze motie is aangenomen.

In de debatten over het natuurakkoord heeft Elbert Dijkgraaf scherp aan de wind gezeild. Het onderhandelingsakkoord was op belangrijke punten onduidelijk. Krijgen provincies wel de verantwoordelijkheid voor internationale doelen en verplichtingen op hun bordje geschoven, maar niet het geld dat daarvoor nodig is? Hoe wordt het verwachte gat tussen ecologische en financiële opgaven en het beschikbare budget gedicht? Wie gaat de noodzakelijke hydrologische maatregelen betalen? Op aandringen van de SGP heeft de staatssecretaris opnieuw gesproken met de provincies. Via een side-letter bij het akkoord hebben zij op belangrijke punten stevigere afspraken gemaakt. Daar zijn wij mee ingenomen.

Omdat het natuurakkoord nodig is om gebiedsprocessen weer op gang te krijgen, verzetten wij ons niet tegen het sluiten van het bestuursakkoord natuur. Wel vinden wij dat staatssecretaris Bleker inzicht moet geven in de match tussen ecologische en financiële opgaven en het beschikbare budget, voor de decentralisatie definitief geregeld wordt. Elbert Dijkgraaf heeft daar een motie over ingediend. Als er gaten vallen, moeten deze, linksom of rechtsom, gedicht worden. De natuur die we hebben, moet goed beheerd kunnen worden. Elbert Dijkgraaf heeft ook per motie gevraagd om extra geld uit te trekken voor hydrologische maatregelen die nodig zijn om de kwaliteit van natuurgebieden te verbeteren. Dat moet de komende maanden geregeld worden. De SGP steunt het natuurakkoord alleen als deze moties worden aangenomen. Bij dit alles hechten we ook aan het evaluatiemoment in 2016. Als het nodig is, moet het Rijk dan bereid zijn een tandje bij te zetten.
Het is en blijft de inzet van de SGP dat de natuur die we hebben goed beheerd moet kunnen worden, ook na decentralisatie van het natuurbeleid.