CDA


Koopmans: behoudt koploperspositie van land- en tuinbouwsector vrijdag 9 december 2011

Het CDA wil dat de glastuinbouw ook de komende twintig jaar succesvol blijft. Door de Ehec-uitbraak eerder dit jaar viel de vraag naar komkommers, paprikaâs en tomaten bijna stil. âDit maakt duidelijk dat het huidige verdienmodel van de sector niet meer is toegesneden op deze tijd. Een foute opmerking van een senator uit Hamburg levert een schade op van 400 miljoen euroâ, aldus Koopmans. Daarom pleitte hij tijdens de begrotingsbehandeling van Landbouw voor een speciale commissie om aanbevelingen te doen voor modernisering van het verdienmodel.

De centrale vraag van het betoog van Koopmans aan het kabinet was hoe we de koppositie van Nederlandse land- en tuinbouw en agribusiness kunnen behouden. Koopmans: âOnze ondernemers presteren zodanig dat de Nederlandse topproducten overal ter wereld afgezet kunnen worden. Dat is de kracht van de familie- en gezinsbedrijven welke zo kenmerkend is voor Nederland. Een land waar economie, innovatie en vernieuwing samen gaan met traditie, gemeenschap en identiteit. Het buitenland is jaloers op het Nederlandse model. De overheid moet de sector optimaal faciliteren om kansen te grijpen in opkomende economieën. Hierbij is het creëren van een gelijkspeelveld op vlakken als arbeid, dierenwelzijn en milieu essentieel.â

Betrokkenheid van burgers bij het creëren van een prettige leefomgeving zowel op het platteland als in de stad moet naar mening van het CDA worden vergroot. Landschap moet worden onderhouden; de heg moet worden gesnoeid en de wilg geknot. Niet groen en praten maar groen en doen dus! Via ondermeer het initiatief âGROEN en DOENâ zetten tienduizenden vrijwilligers zich in om het landschap te onderhouden. Dergelijke initiatieven verdienen steun. Zij leggen de broodnodige verbindingen tussen bijvoorbeeld jeugdverenigingen en groen. Het CDA heeft een amendement ingediend om deze initiatieven mogelijk te maken.