D66

vrijdag 9 december 2011

Euroakkoord is halfbakken

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt het nieuwste Euroakkoord halfbakken. De sociaal-liberaal mist het streven van politici naar het noodzakelijke om rust en stabiliteit te realiseren in de Eurozone. "Er wordt alleen gekeken naar het politiek haalbare en dat is te weinig om uit de crisis te komen," aldus Koolmees.

Mis noodzaak

Nog steeds is niet helder hoe probleemlanden op korte termijn door de Eurozone worden gered. Er is geen akkoord bereikt over het noodfonds. In maart kijken de Eurolanden verder hoe het met de leencapaciteit van een permanent noodfonds zit. Nu ligt er een akkoord van 200 miljard euro die naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat. Met de hoop dat het IMF dit bedrag vergroot. Koolmees: "Volgend jaar kijken de regeringsleiders verder. Daar is toch geen tijd meer voor! Europa staat zo langzaamaan in brand. En nu gaan regeringsleiders er weer gemakshalve van uit dat het IMF bijspringt. Hoe vanzelfsprekend is dit? Terwijl ook onduidelijk is hoe die 200 miljard euro precies wordt gefinancierd. Ik mis de noodzaak in het akkoord."

Ontbreken van moed en visie

Europarlementariër Sophie in 't Veld ziet automatisch ingrijpen bij (potentiële) Eurozondaars als een goede en noodzakelijke stap. De afspraken van donderdagnacht zijn volgens de sociaal-liberaal echter vooral het zoveelste likje verf aan de buitenkant en niet de nieuwe fundering die het gammele bouwwerk nodig heeft. "De werkmethode blijft dezelfde ondoorzichtige, verlammende en ondemocratische als waarmee we in deze crisis zijn beland. De besluiten blijven in handen van 23 personen, achter gesloten deuren en zonder noemenswaardige democratische controle. Het is essentieel dat de uitvoering van de afspraken volledig onder democratisch toezicht valt van het Europees Parlement, in alle openbaarheid. De conclusies van deze Top kunnen niet verhullen dat het de regeringsleiders aan moed en visie ontbreekt," aldus In 't Veld.