FloraHolland


Ledenvergadering FloraHolland keurt nieuwe adviesstructuur goed

FloraHolland, 9 december 2011 (persbericht) - Tijdens een goed bezochte algemene ledenvergadering van FloraHolland in Naaldwijk is ingestemd met een aantal voorstellen. De leden gingen akkoord met de nieuwe adviesstructuur om de ledenbetrokkenheid te vergroten en met de overname van de financiering van Bloemenbureau Holland (BBH) door FloraHolland. Ook het jaarplan en de begroting voor 2012 keurden de leden goed. Er werd volmondig ingestemd met de statutaire naamswijziging van FloraHolland in `Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland U.A.'. Deze naamswijziging volgt uit de toekenning van het predicaat Koninklijk aan FloraHolland.

Groen licht nieuwe structuur vergroting ledenbetrokkenheid In 2011 heeft FloraHolland samen met de leden gewerkt aan een nieuwe adviesstructuur die de betrokkenheid bij de coöperatie vergroot. Bestuursvoorzitter Bernard Oosterom: "We willen dat binnen het coöperatieve FloraHolland de invloed van de leden verbeterd wordt. Met de nu voorgestelde versterking van de FPC's (FloraHolland Product Commissies) en de opzet van Adviesraden willen we die verbetering tot stand brengen." Ledenzeggenschap wordt vanaf 1 januari via de productlijn ingevuld. Dit betekent dat vernieuwde FPC's de status van adviescolleges naar het coöperatieve bedrijf krijgen. Overkoepelend aan de vernieuwde FPC's worden twee adviesraden met nieuwe verantwoordelijkheden ingesteld, één voor bloemen en één voor planten. Ook worden drie Regional Advisory Committees opgericht in Israël, Kenia en Ethiopië.

Consumentenmarketing Bloemenbureau Holland zeker gesteld De financiering van BBH op basis van de PT-heffing komt per 2013 te vervallen. "Samen met BBH en VGB hebben we een businessplan gemaakt waarbij we - dicht bij de business - de ondernemers en de marketingkracht van BBH, VGB, PT en FloraHolland bundelen in één sterk marketingcluster. Doen we dit niet, dan is er na volgend jaar geen BBH meer", zei algemeen directeur Timo Huges. De coöperatieleden gingen ermee akkoord dat FloraHolland deze financiering per 1 januari 2013 overneemt. Dat gebeurt door een provisieverhoging van 0,2 procent, onder de voorwaarde dat de PT-heffing voor FloraHolland-aanvoerders op zijn minst in gelijke mate wordt verlaagd.

Begroting 2012 goedgekeurd
De leden gingen akkoord met een wijziging van de contributieberekening. Die moet ervoor zorgen dat bij een licht teruglopend ledenaantal de contributie-inkomsten (nodig voor dekking van kosten van de coöperatie) intact blijven, zonder dat kleinere kwekers hieronder te lijden hebben.
Door meevallende kosten in het project uniforme stapelwagen wordt de huur in twee opeenvolgende jaren met in totaal 20 euro verhoogd. Dat is 5 euro lager dan de eerder verwachte 25 euro. Voor de huur van CC-containers geldt in 2012 een nieuw tarievenstelsel op basis van het kostenmaker/kostendrager-principe.
Financieel directeur Erik Leeuwaarden: "Ik realiseer me dat we in economisch bijzondere slechte tijden leven. Gelukkig is FloraHolland financieel gezond en zijn we minder afhankelijk van banken. We kunnen daarom als veiling flinke klappen opvangen zonder u daarmee lastig te hoeven vallen. Ik denk dat we met deze plannen op een financieel verantwoorde manier het nieuwe jaar in kunnen."

Ledenvergadering digitaliseert
De ledenvergadering in Naaldwijk was bij wijze van pilot voor het eerst online te bekijken. Nationale en internationale leden konden zo de vergadering van begin tot eind op afstand volgen. Een tolk was aanwezig om alles te vertalen naar het Engels voor de internationale leden. Ook nieuw en vooral efficiënt waren de stemkastjes die de aanwezige leden in de zaal gebruikten. De uitkomsten van de stemrondes waren daardoor in een handomdraai bekend.