Ingezonden persbericht


Mitteilung des Presseamtes der Stadt Osnabrück vom 8.12.2011

Jeroen Krabbé - De ondergang van Abraham Reiss
Vanaf 10 december te zien in Felix-Nussbaum-Haus, Osnabrück

In het voorjaar van 2010 voltooide Jeroen Krabbé een serie van negen monumentale schilderijen over het leven en de dood van zijn grootvader, Abraham Reiss (Amsterdam 1873 - Sobibor 1943). In nauwe samenwerking met Museum de Fundatie in Zwolle toont het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück vanaf 10 december dit monument tegen onmenselijkheid in de tentoonstelling "Jeroen Krabbé - De ondergang van Abraham Reiss".

Abraham Reiss, een Joodse Amsterdammer, werkte in de eerste decennia van de twintigste eeuw succesvol in de diamantindustrie. De beurskrach van 1929 beroofde hem van zijn vermogen. Hij vocht zich er bovenuit, maar het nieuwe geluk dat gloorde werd wreed verstoord door de Tweede Wereldoorlog. De nationaal socialisten deporteerden hem naar Westerbork, en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij in juli 1943 bij aankomst vermoord. In De ondergang van Abraham Reiss heeft Jeroen Krabbé in negen schilderijen van groot formaat (150 cm x 220 cm) de levensstadia geschilderd van zijn grootvader. Van onbezorgd geluk, het naderen van de crisis en deportatie naar Westerbork en Sobibor tot het afgrijselijke en onafwendbare einde.

Jeroen Krabbé is een multitalent. Hij is regisseur en acteur en speelde in veel internationale producties. Als beeldend kunstenaar is hij opgeleid aan de Rietveld Academie en Rijksacademie in Amsterdam. Hij heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd met voornamelijk landschappen die voor een belangrijk deel ontstaan zijn bij zijn vele buitenlandse reizen naar onder meer Marokko, De Verenigde Staten, Rusland, Maleisië, Indonesië en Frankrijk. In Nederland vormen de Overijsselse velden en bossen rond Dalfsen veelvuldig zijn onderwerp.

In Museum de Fundatie in Zwolle was "De ondergang van Abraham Reiss" te zien van 5 september t/m 5 december 2010 en werd destijds bezocht door 35.000 mensen. In 2008 toonde de Fundatie het eerste grote overzicht van Krabbé's oeuvre in de tentoonstelling Jeroen Krabbé - Schilder, een retrospectieve. Deze tentoonstelling kreeg 60.000 bezoekers en werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met de kunstenaar en zijn galerie Francis Kyle, Londen. Met Jeroen Krabbé - Schilder, een retrospectieve afficheerde Krabbé zich met zijn zonnige landschappen als de schilder van het geluk. Met De ondergang van Abraham Reiss heeft hij oorlog, verdriet en moord in zijn schilderkunst toegelaten. Thema's die al belangrijk waren in zijn werk als regisseur en acteur.

Jeroen Krabbé - De ondergang van Abraham Reiss is te zien tot en met 26 februari en is mede mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation.

Het Felix-Nussbaum huis, dat in 1998 door Daniel Libeskind is gebouwd, herbergt de grootste verzameling kunstwerken van de in Osnabrück geboren kunstenaar Felix Nussbaum, die in Auschwitz is vermoord. Hij heeft als geen andere kunstschilder uit de eerste helft van de 20ste eeuw de verschillende stadia van zijn leven zo indrukwekkend in zijn schilderijen vastgelegd.

Museum de Fundatie bezit/beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Rabobank IJsseldelta, Hemmink B.V., Baker Tilly Berk, Wijzonol Bouwverven, Nysingh Advocaten-Notarissen, WBOOKS, DSM, Unica, Novon Schoonmaak, DeltaWonen, Windesheim, EposPress, Zehnder Group Nederland/J.E. StorkAir, Bouwfonds Cultuurfonds, Deltion College, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaalfonds.

Felix-Nussbaum-Haus/ Kulturgeschichtliches Museum

Lotter Straße 2

49078 Osnabrück

Duitsland

E-Mail: museum@osnabrueck.de

Internet: www.osnabrueck.de

Openingstijden:

Dienstag bis Mittwoch und Freitag 11 bis 18 Uhr

Donnerstag 11 bis 20 Uhr

Samstag und Sonntag 10 bis 18 Uhr