Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8PCL8F
8 december 2011
Economische groei kan niet zonder goede maatschappelijke infrastructuur
Economische groei is alleen mogelijk als er in ons land een goed maatschappelijk fundament ligt. Het onderzoek in de topsectoren kan daarom niet zonder de bijdrage van de maatschappij- en geesteswetenschappen. Met die boodschap hebben de gebieden Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) en Geesteswetenschappen (GW) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gisteren de Sociale Infrastructuur Agenda aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
In de Sociale Infrastructuur Agenda (SIA) wordt uiteengezet welke bijdrage de maatschappij- en gedragswetenschappen en de geesteswetenschappen kunnen leveren aan een gezond maatschappelijk klimaat en een houdbaar sociaaleconomisch stelsel. Het gaat onder meer om onderzoek naar een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, naar een duurzaam pensioenstelsel, naar efficiëntere organisatievormen en naar een goede aansluiting tussen technologische innovatie en mensen. Een duurzame en rendabele kenniseconomie is alleen mogelijk als er ook gewerkt wordt aan oplossingen voor deze vraagstukken, aldus de SIA.
'De Sociale Infrastructuur Agenda bundelt samenhangend hoogwaardig onderzoek en draagt bij aan het positioneren van ons land als 'Standplaats Nederland', waarbij het optimaliseren van Nederland als aantrekkelijke vestigingsplaats voorop staat', zei professor Henriëtte Maassen van den Brink, voorzitter van het bestuur van NWO-MaGW, bij het aanbieden van de SIA.
Staatssecretaris Zijlstra zei het belang van de agenda volmondig te erkennen. 'Als de maatschappelijke infrastructuur niet op orde is, kan de economie niet functioneren. Je moet geen huis op veengrond willen bouwen', aldus Zijlstra.
De Nederlandse regering heeft negen topsectoren aangewezen waarin wetenschap, bedrijfsleven en overheid de komende jaren gaan investeren. NWO zal in de ontwikkeling van de onderzoeksagenda's voor deze topsectoren inbrengen hoe de maatschappij- en geesteswetenschappen met de SIA kunnen bijdragen aan de bloei van de topsectoren. Zijlstra ondersteunt dit. Hij meent dat de SIA uitstekend past in de zogenoemde Human Capital Agenda's van de topsectoren.
Bij de uitvoering van de SIA worden vertegenwoordigers van drie partijen betrokken: bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties en kennisinstellingen en de overheid. NWO bewaakt als coördinator, in samenwerking met TNO, de voortgang en de kwaliteit van de agenda.
Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.