Algemene Onderwijsbond

AOb Onderwijsblad

Utrecht, 8 december 2011

Onderwijsblad nr 20 van 10 december 2011

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van het Onderwijsblad, nummer 20 van 10 december 2011, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Ruil hem uit! Hoe knikker je een onhandelbare leerling van school

Volgens de Onderwijsinspectie is het aantal schorsingen en verwijderingen gedaald. Hoe kan dat? Een ommekeer? Scholen zijn verplicht het te melden als een leerling langer dan één dag wordt geschorst of als iemand wordt verwijderd. Toch blijkt 10 procent in de afgelopen vijf jaar nooit één melding gemaakt te hebben. Volgens een woordvoerder is de inspectie hier ook verbaasd over en wordt dit onderzocht. Uit een belronde langs directeuren van scholen blijkt dat verwijdering inderdaad steeds moeilijker is geworden. Niet alleen vanwege de zorgplicht om een vervangende school te zoeken, maar ook vanwege dwarsliggende ouders. Bovendien houden veel scholen hun incidenten liever onder de pet.

Actiestart Geen bonus maar banen succesvol

Met gelach en applaus werd de televisiespot over de Haagse poppenkast ontvangen. De vierhonderd bezoekers van het tweedaags landelijk speciaal onderwijscongres, eind november, hadden de première. Na het eerste uitzendweekend stonden er al 2500 adhesiebetuigingen op de actiesite Geenbonusmaarbanen.nl

Planten verbeteren het klimaat in de klas (Een klein beetje)

Zonder dure technische ingrepen het klimaat in de klas verbeteren? Dat kan met luchtzuiverende planten, claimen twaalf plantentelers verenigd in Air so pure. Maar dan moet je het klaslokaal wel omtoveren in een oerwoud, concluderen de onderzoekers die het effect van planten in de klas in kaart brachten. Want om CO2 op te ruimen heeft een plant daglicht nodig en dat is schaars in klaslokalen.

Een op de drie roc's in de min

Het ene roc dook vorig jaar flink in de rode cijfers, het andere zette miljoenen 'overtollig' vermogen om in deposito's voor extra rendement. Zie daar het grillige financiële jaarbeeld over 2010 van het mbo, gebaseerd op de jaarverslagen van nagenoeg alle instellingen.

Jongens op de pabo? Concentreren, niet isoleren

Aparte klassen voor mannen en vrouwen op de pabo: een goed idee? Nee, vindt Gerda Geerdink, associate lector Seksediversiteit in het onderwijs' van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Nachtmerries over het eindexamen

Tiel in de jaren zestig. De stad van Flipje en metaalwarenfabriek Daalderop. De babyboomgeneratie rukt op en ook het Stedelijk Gymnasium moet er aan geloven, tot dan toe het bolwerk van de elite. De rector weet met ijzeren hand de nieuwe tijd voorlopig nog buiten de deur te houden. Chris van Esterik, zoon van een kroegbaas, beschrijft in No Satisfaction zijn acht jaren durende carrière op het Stedelijk, en geeft tegelijkertijd een beeld van een provinciestad tijdens de naoorlogse wederopbouw.

Opbrengstgericht werken haalt meer uit kinderen en leraren Meten is weten

Houd jij in de klas precies bij wat je elke dag wilt doen, samen met de leerlingen? En kijken jullie 's middags of dat doel gehaald is? En monitoren jullie op welke niveaus alle leerlingen zitten, per jaar, per maand, per groep? Zo ja, dan werken jullie al opbrengstgericht. En heb je vast ook al een datamuur.

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 14 januari.

Algemene Onderwijsbond