Kerst in de kunst. Lezing over volksverhalen en visioenen


NIJMEGEN, 20111208 -- Waar komen de os en de ezel vandaan in de verbeeldingen van het kerstverhaal? Waarom wordt Jozef meestal voorgesteld als een oude, slaperige man? Kunsthistoricus Paul le Blanc gaat tijdens zijn lezing in op de verbeelding van het kerstverhaal, de oorsprong van het kerstfeest en de reden waarom de datum eeuwen later naar 25 december werd verplaatst. Studentenkoor Hark! en een bijzondere tentoonstelling van kerststallen zorgen voor de optimale kerstsfeer op dinsdag 20 december 2011 van 20.00 - 21.30 uur in de Studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmuslaan 9A.

Kunstenaars uit de eerste eeuwen van het christendom vonden de kerstverhalen uit de bijbel veel te sober. Hun gevoel van vertedering konden ze er niet in kwijt. Daardoor ontstonden er vele  volksverhalen en visioenen, die een grote  invloed hebben gehad op de manier waarop de geboorte van Jezus wordt afgebeeld.

Paul le Blanc, was universitair docent Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland . Hij is nu  zelfstandig adviseur voor musea en monumentenzorg. 
Liesbeth Jansen, programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.

 Meer informatie  www.ru.nl/sp/kerst


 Dit is een lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.