Sinds 2010 record aantal dakloze jongeren in de opvang

Persbericht van Federatie Opvang

Bijna 8.800 dakloze jongeren in de opvang in 2010, stijging van 16%

Het aantal jongeren in de leeftijd 18 t/m 22 jaar in de opvang ten gevolge van dakloosheid of huiselijk geweld is in twee jaar tijd (van 2008 t/m 2010) met 16% gestegen van 6.275 naar 7.196. Daarnaast maakten in 2010 nog eens 1.595 jongens en meisjes van 12 tot en met 17 jaar gebruik van opvang. Dit blijkt uit het branchebeeld van de Federatie Opvang. De Federatie Opvang voorspelt een verdere groei van het aantal jongeren in de opvang wanneer gemeenten jonge daklozen geen structurele inkomenspositie kunnen bieden. Jan Laurier, voorzitter van de Federatie Opvang: "Onze leden maken zich grote zorgen. Het is te gek voor woorden dat we als maatschappij niet in staat zijn om deze jongens en meisjes onderdak en een toekomst te bieden. Gemeenten en rijksoverheid moeten echt aan de slag om te zorgen dat ook jongeren die geen ouders hebben of daar geen beroep op kunnen doen, aan de maatschappij kunnen meedoen".

In het branchebeeld 2010 ligt de focus op jongeren. Dit zijn vooral de jonge cliënten (onder de 23 jaar, die zichzelf zonder ouder aanmelden bij de opvang) die hulp hebben gehad van de lidinstellingen van de Federatie Opvang. In 2010 hebben zich voor het eerst in de geschiedenis van de opvang in 1 jaar ruim 7.000 jongeren in de leeftijdscategorie van 18 t/m 22 jaar gemeld bij de opvang. Daarnaast hebben zich datzelfde jaar bijna 1600 minderjarige jongeren bij de opvang gemeld. Bijna alle dakloze jongeren hebben schulden. Het ontbreekt hen aan een inkomen en ze hebben geen recht op een uitkering waarvan ze wonen, eten en de zorgverzekering kunnen betalen.

Staatssecretaris mevrouw Van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) vindt dat de centrumgemeenten actief werk moeten maken van de aanpak van dakloze jongeren. Zij start op 8 december een TOUR zwerfjongeren gericht op de 43 centrumgemeenten voor maatschappelijke opvang.

De Federatie Opvang steunt de TOUR zwerfjongeren en is van mening dat er snelle en adequate gezamenlijke beleidsinterventies nodig zijn van VWS, SZW en OCW om onder meer de inkomenspositie en de zogenaamde startkwalificatie (minimale onderwijsniveau) van jongeren te verbeteren en met de gemeenten te zorgen voor voldoende betaalbare woningen. De Federatie Opvang is van mening dat de 43 centrumgemeenten meer beleidsvrijheid nodig hebben om ervoor te zorgen dat jongeren een inkomenspositie hebben waardoor zij kunnen wonen en participeren in de samenleving. Voorzitter Jan Laurier: "De leden van de Federatie Opvang verwachten dat het aantal jongeren in de opvang de komende jaren substantieel gaat toenemen als het kabinet en de centrumgemeenten niet ingrijpen. Slechts een derde van de zwerfjongeren in de leeftijdsgroep van 18 t/m 22 jaar heeft een startkwalificatie voor participatie in de maatschappij (een minimaal onderwijsniveau). Veel jongeren hebben hierdoor geen reëel zicht op een baan. Wanneer gemeenten hier niets aan doen leidt dit tot steeds meer jongeren met een schuldenlast en een groter beroep van jongeren op de opvang".

De aanscherping van de Wet werk en bijstand (Wwb) en de invoering van de Wet werken naar vermogen gaan de problemen voor jongeren vergroten. De mogelijkheid om een uitkering te krijgen als jonge arbeidsgehandicapte via de Wajong wordt sterk beperkt. De mogelijkheid om in een sociale werkplaats aan de slag te gaan zal ook veel minder zijn. In de Wwb wordt een huishoudentoets ingevoerd alsmede een wachttijd van vier weken voor jongeren tot 27 jaar.

De bijstandsnorm voor jongeren van 18 tot en met 20 jaar zonder kinderen is 228,04 euro per maand.
Dit bedrag is volstrekt onvoldoende om zelfstandig van rond te komen. Jongeren die in de bijstand komen moeten vanaf 1 januari 2012 ook nog eens vier weken wachten voordat zij een uitkering mogen aanvragen. Dat geldt ook voor jongeren die uit de jeugdzorg of (jeugd)gevangenis komen en geen ouders hebben om op terug te vallen. Eerder al pleitte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een structurele inkomenspositie voor dakloze jongeren. De VNG wil net als de Federatie Opvang in gesprek met VWS en andere betrokken ministeries daarover.

Links:
http://www.opvang.nl



Razende Robot Reporter