Symposium
Natuurlijke conserveermiddelen en milde methoden
een update uit de praktijk
. Bacteriofagen tegen Listeria monocytogenes en Salmonella
. Nisine, natamycine en lysozym: nieuwe toepassingen, verbeterde formuleringen
. Conserveermiddelen op basis van melkzuurderivaten
. Conservering door hoge druk; voorbeelden uit de praktijk
. Pulsed Electric Field technologie voor vers èn langer houdbaar
. Bestrijding van bacteriesporen met UHT
. Ontwikkelingen in verpakkingstechnologie
Donderdag 8 december 2011
Hotel De Biltsche Hoek, De Bilt
www.foodmicro.nl
Natuurlijke conserveermiddelen en milde methoden
een update uit de praktijk
Programma:
09.00 - 09.50
Ontvangst en registratie
09.50 - 10.00
Opening door de voorzitter
Jacques Stark, Stichting Food Micro & Innovation
10.00 - 10.45
Bacteriofagen tegen Listeria monocytogenes en Salmonella Mark Offerhaus, Micreos Food Safety, Wageningen
. Gebruik van fagen tegen pathogenen in voeding zoals kaas, vlees en vis
. Werking in de praktijk / Efficacy studies
. De commerciële producten Listex® en Salmonelex®
. Huidige stand van zaken betreffende toelating
10.45 - 11.30
Recente ontwikkelingen t.a.v. de klassieke natuurlijke conserveermiddelen: nisine, natamycine en lysozym Jan Kerkhof, DSM Food Specialties, Delft
. Gebruik van "de klassieke 3" natuurlijke conserveermiddelen in de praktijk
. Recente ontwikkelingen i.v.m. nieuwe toepassingen en verbeterde formuleringen
. Ontwikkelingen in de toekomst
. Huidige stand van zaken betreffende toelating
11.30 - 12.15
Conserveermiddelen op basis van melkzuurderivaten
Spreker van Purac, Gorinchem
. Overzicht en recente ontwikkelingen conserveermiddelen PURAC
. Gebruik van deze middelen in voeding
. Huidige stand van zaken betreffende toelating
12.15 - 12.30
Korte presentatie van de sponsors
12.30 - 13.30
Lunch
13.30 - 14.15
Conservering door hoge druk; voorbeelden uit de praktijk Chris Michiels, Universiteit van Leuven
. Verlenging van de houdbaarheid
. Microbiologische veiligheid
. Behoud en actieve engineering van kwaliteitseigenschappen
. Hoge Druk in combinatie met natuurlijke conserveermiddelen
. Industriële toepassingen
14.15 - 15.00
De introductie van een nieuwe Pulsed Electric Field technologie Wouter de Heij, Top B.V., Wageningen
. Stand van zaken PEF technologie
. Opschaling van PEF naar productieschaal
. PurePulse® : resultaten uit de praktijk
. Positionering van een nieuw concept in de markt "vers èn toch langer houdbaar": een vak apart
15.00 - 15.30
Theepauze
15.30 - 16.15
Bestrijding van bacteriesporen met UHT
Arjan van Asselt, NIZO, Ede
. Ultra High Temperature (UHT) behandeling van o.a. melk
. Bestrijding van bacterie sporen
. Gebruik in de praktijk
16.15 - 17.00
Ontwikkelingen in de verpakkingstechnologie in breder perspectief Ulphard Thoden van Velzen, Wageningen Universiteit
. Overzicht onderzoek en ontwikkelingen aan verpakkingen
. Zijn er wel ontwikkelingen t.a.v. antimicrobiële verpakkingen die tot een commercieel succes kunnen leiden?
. Duurzaamheid en hergebruik van verpakkingen
17.00 Afsluiting met borrel
Natuurlijke conserveermiddelen en milde methoden
een update uit de praktijk
Natuurlijke conserveermiddelen en milde methoden
We horen het vaak en al lang: "er is een trend naar natuurlijke conserveermiddelen en milde methoden". De laatste decennia zijn er duizenden wetenschappelijke publicaties verschenen waarin tal van nieuw ontdekte natuurlijke componenten en technieken beschreven zijn.
Om voedingsmiddelen in de meest optimale staat te houden voor geur, smaak, kleur en textuur zijn steeds nieuwe benaderingen nodig. Dit vraagt gecombineerde aanpassingen op gebied van conservering en van reiniging en desinfectie. Men zoekt vaak naar natuurlijke middelen en milde methoden die het gevaar van pathogenen uitsluiten en de shelf-life van de producten verlengen maar ook voldoen aan de wetgeving. Daarnaast is er een verschuiving te zien naar institutionele consumptie. Er wordt vaker gezamenlijk gegeten in bejaardenhuizen, kantines of restaurants. De risico's op en de effecten van voedselinfecties zijn daar groter. Het blijvende succes van mild geconserveerde levensmiddelen vraagt om nieuwe conserveringsstrategieën.
Op dit symposium durven wij met u de vraag te stellen wat al het onderzoek naar nieuwe natuurlijke conserveermiddelen, milde technieken en verpakkingstechnologie concreet heeft opgeleverd. Welke natuurlijke conserveermiddelen en milde technieken zijn er daadwerkelijk op de markt, in welke producten worden ze toegepast en hoe succesvol zijn ze? Een verwant onderwerp is de verpakkingstechnologie. Welke ontwikkelingen zijn er in dit vakgebied? Een andere vraag is: hoe natuurlijk is "natuurlijk" eigenlijk?
De meeste van ons kennen de historische "drie":
. Nisine: een antibacterieel middel geproduceerd door melkzuurbacteriën;
. Lysozym: een antibacterieel middel uit kippeneieren;
. Natamycine: een fermentatie product tegen schimmels en gisten. Oude middelen, maar vaak in een verrassend nieuw jasje gestoken waardoor de werking sterk verbeterd is en andere toepassingen haalbaar zijn. U krijgt een update van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast krijgt u inzicht in ontwikkelingen op het gebied van op melkzuur gebaseerde middelen en bacteriofagen ter bestrijding van pathogenen. T.a.v. de milde conserveermethoden worden Pulsed Electric Field, High Pressure en Ultra High Temperature behandeld. De sprekers gaan nadrukkelijk in op de toepassing in de praktijk. Met verpakkingstechnologie kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan voedselveiligheid. Toch zien we nauwelijks antimicrobiële verpakkingen op de markt. Hoe komt dit? Waar richt het onderzoek op het gebied van verpakkingstechnologie zich op? Tijdens het symposium gaan we ook hier naar op zoek. U bent van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen en deel te nemen aan de discussies.
Doelgroepen:
Het symposium is bedoeld voor functionarissen in de voedingsmiddelenindustrie, zoals ondernemers, functionarissen kwaliteitszorg, risicomanagers, regulatory affairs managers, levensmiddelentechnologen, proces- en plantmanagers en hoger management. Tevens is het symposium interessant voor beleidsmedewerkers, toezichthouders, onderzoekers, docenten en anderen die zich richten op veiligheid, duurzaamheid en innovatie.
Deelname-informatie
De lezingen worden in de Nederlandse taal gehouden. De deelnamekosten bedragen E 325 p.p. inclusief lunch. Tevens ontvangen de deelnemers de proceedings van het symposium en de CD-rom Dossier Voedselveiligheid 7e editie 2012 (auteur Dr. S. Notermans). Bij aanmelding vóór 20 oktober 2011 geldt een korting van E 50 p.p.
Plaats
Het symposium wordt gehouden in Hotel De Biltsche Hoek, De Holle Bilt 1, 3732 HM, De Bilt, Tel. +31 (0)30 220 58 11, www.biltschehoek.com/nl
Inschrijving
Middels onderstaand inschrijvingsformulier. Dit formulier is ook te downloaden van www.foodmicro.nl.
Annuleringsvoorwaarden
Tot 14 dagen voor de aanvang van het symposium kan uitsluitend schriftelijk worden geannuleerd. Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van het symposium is het volledige bedrag verschuldigd. Het is uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger te laten deelnemen.
Meer informatie
Stichting Food Micro & Innovation
Ir. Michèl Geuskens
E-mail: geuskens@foodmicro.nl
Fax. 030 - 6971428
www.foodmicro.nl
INSCHRIJVING FM&I SYMPOSIUM 2011
Natuurlijke conserveermiddelen en milde methoden
een update uit de praktijk
Ja, ik neem deel aan het FM&I symposium dat op 8 december 2011 wordt georganiseerd in Hotel De Biltsche Hoek, De Holle Bilt 1, 3732 HM De Bilt. De kosten voor deelname bedragen E 325 p.p. Bij aanmelding vóór 20 oktober 2011 geldt een korting van E 50 p.p.
|1. Naam | |Functie | |E-mail | |Tel | |2. Naam | |Functie | |E-mail | |Tel | |Bedrijf | |Adres | |Postcode/plaats | |Factuuradres | |Postcode/plaats | |Speciale factuurinstructies | |Wilt u een vegetarische lunch? | | | |Datum Handtekening |Stuur dit formulier:
Per e-mail: symposium@foodmicro.nl
of per fax: +31 (0)30 697 1428
of per post naar: Foundation Food Micro & Innovation t.a.v. Michèl Geuskens
Cornelis Schellingerlaan 30
3703 SH Zeist
Nederland
U ontvangst per e-mail een bevestiging van ontvangst van uw inschrijving.
---- --