GroenLinks

Agrarisch natuurbeheer: kans of bedreiging?

10
dec
10 dec 2011, 11:00u 10 dec 2011, 15:30u

Locatie: Infoschuur Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103A Hilversum Sprekers: Paul Smeulders, Gerbrand van 't Klooster en Anton Stortelder

De werkgroep natuur organiseert een themabijeenkomst/-discussie over agrarisch natuurbeheer. Met inleiders van Natuurmonumenten, boerenorganisatie LTO Nederland en kennisinstituut Alterra. Gevolgd door excursie naar nabijgelegen natuurbrug Zanderij Crailoo.
* 11.00 - 13.30 uur: bijeenkomst agrarisch natuurbeheer
* 13:30-15.30 uur: excursie natuurbrug

Agrarisch natuurbeheer

Staatssecretaris Bleker en Europa zien volop mogelijkheden om agrariërs een grotere rol in natuurbeheer te laten spelen. Extra financiën worden beloofd om hier invulling aan te kunnen geven. Zijn natuur en landbouw te verenigen? Rapporten geven aan dat de effecten van agrarisch natuurbeheer op de natuurwaarden niet groot zijn. Kunnen we dit beter organiseren? Onder welke voorwaarden kan agrarisch natuurbeheer een succesvolle bijdrage leveren aan natuur?

Met o.a.:

* Paul Smeulders (Adviseur Public Affairs Natuurmonumenten en fractievoorzitter GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Brabant);

* Gerbrand van 't Klooster (themacoördinator omgeving LTO Nederland);
* Anton Stortelder (onderzoeker kennisinstuut Alterra, onder voorbehoud).

Gespreksleider: Ruud Grondel (voorzitter GroenLinks provincie Noord-Holland, wethouder Diemen en vice-voorzitter van de ILG gebiedscommissie Amstel, Gooi en Vechtstreek).

Natuurbrug

De Natuurbrug Zanderij Crailoo is met 800 meter de langste natuurbrug ter wereld. Tussen Hilversum en Bussum overbrugt deze constructie een spoorlijn, een provinciale weg, een bedrijventerrein en een vallei met sportvelden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de brug goed wordt gebruikt door diersoorten zoals ree, das en boommarter.