Ingezonden persbericht


Persbericht: PvdA, GroenLinks, D66 en de SP stellen vragen aan college over de Eems en de Dollard

De PvdA Statenfractie Groningen maakt zich, samen met GroenLinks, D66 en de SP, zorgen over de veiligheid en het milieu van de Eems en de Dollard. De tijverschillen worden steeds groter door de manier van beheer, de dijken moeten daarom steeds hoger en in Delfzijl moet de waterkering in de dijken steeds vaker dicht. Maar ook is de rivier troebel door het vele slib dat door de grote en diepe vaargeulen heen en weer wordt geperst bij Eb en Vloed, dat het water zuurstofloos is. Dat is voor vissen, plantgroei en voor vogels rampzalig. De PvdA, GroenLinks, D66 en de SP willen graag dat er op een nieuwe manier gekeken wordt om de problemen te lijf te gaan, voor een schonere riviermonding en een veilige kust. Hierover hebben deze partijen vandaag vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Hieronder de motivering en de vragen zoals die vandaag naar het college van Gedeputeerde Staten zijn gegaan;

Groningen, 6 december 2011

Geacht college,

Op 1 december organiseerde De milieufederatie Groningen in Bad Nieuweschans het Symposium: "Samen investeren in de Eems-Dollard". Deskundigen van beide zijden van de landsgrens en diverse disciplines gaven hun visie.

We werden geconfronteerd met de erbarmelijke ecologische toestand waarin het estuarium zich bevindt (teveel slib en te weinig zuurstof; daardoor slechte leefomstandigheden voor dieren en planten), en de toenemende bedreiging van de veiligheid door steeds grotere tijverschillen. Ook werd duidelijk dat niet het baggeren zelf de hoofdoorzaak is van de problemen, maar het bedoeld effect van het baggeren: de steeds verdergaande verdieping en stroomlijning van de vaargeul, waardoor een grotere hoeveelheid zeewater, met hogere stroomsnelheden, met elke vloed naar binnen komt en dus ook weer terug moet met eb.

Een eerste gevolg daarvan is dat de netto import van slib vanuit de Noordzee is toegenomen, waardoor de zuurstofhuishouding in de Eems sterk is verstoord en het onderwaterzicht minimaal is geworden. Dit veroorzaakt ernstige schade aan de natuur in het systeem.

Een tweede gevolg is dat de tijverschillen sterk toegenomen zijn, waardoor de dijken in het systeem steeds verder moeten worden verhoogd en versterkt. Dit zorgt voor aanzienlijke maatschappelijke kosten. Bovendien zorgt het voor een veiligheidsprobleem. Immers, indien ooit een dijk het begeeft komt het water sneller het land op, waardoor de vluchtkans van bewoners afneemt. Met elke verdieping van de vaargeul nemen zowel de ecologische als de veiligheidsproblemen toe.

Er werden ook richtingen aangegeven waarin gewerkt zou kunnen worden om de veiligheid te vergroten en de zuurstofloosheid te verminderen.

In verband hiermee willen wij u de volgende vragen voorleggen.


* Bent u op de hoogte van genoemde problemen en de hoofdoorzaak, de grote hoeveelheid vloedwater die door de voortgaande vaargeulkanalisering wordt veroorzaakt?
* Indien u vraag 1 bevestigend beantwoordt, bent u dan met ons van mening dat er gezocht moet worden naar nieuwe wegen van vaargeulaanleg en -beheer, waarbij de hoeveelheid water dat met de vloed binnen komt zo weinig mogelijk groter is dan in een natuurlijke situatie?
* Bent u bereid met alle betrokkenen in Nederland en Duitsland te overleggen om in deze richting naar nieuwe wegen te zoeken, om de Eems-Dollard veiliger en schoner te maken?
* Bent u bereid samen met alle betrokken instanties, ook bij de uitdieping van de vaargeul van de Noordzee naar de Eemshaven in te zetten op een beperking van de breedte van de vaargeul, opdat de verdieping geen extra vloedwater in het Eems-Dollard estuarium veroorzaakt, maar dat juist beperkt? En daartoe zo mogelijk ook het bij de uitdieping vrijkomende keileem nuttig aan te wenden?
* Bent u ook bereid om blijvend onderzoek te stimuleren en nieuwe wegen in te slaan om de stroomsnelheid van de vloed af te remmen wanneer die ook natuur en milieu verbeteren? Met vriendelijke groet,

Sjak Rijploeg en Ingrid Mortiers PvdA

Harrie Miedema GroenLinks

Nelleke de Graaf D66

Jan Hein Mastenbroek SP