Ingezonden persbericht
Hilversum, 01-12-2011
AVRO CLOSE UP: ROCK HUDSON - HET SCHADUWLEVEN VAN EEN STER
Rock Hudson was in de jaren vijftig en vroege jaren zestig een icoon van het witte doek met het imago van een ideale verloofde. In het echt hield de acteur van mannen, een voorkeur die hij zorgvuldig verborgen moest houden voor het publiek. In 1985 nam het levensverhaal van Hudson een dramatische wending toen hij - als eerste beroemdheid - bekendmaakte dat hij aan AIDS leed.
Hij belichaamde de gedroomde verloofde in de romantische komedies waarin hij een duo vormde met Doris Day: tall, dark and handsome Rock Hudson.
Maar er gaapte een kloof tussen Hudsons imago en zijn privé-leven, de acteur was namelijk homoseksueel Het was een voorkeur die taboe was in het Hollywood systeem en daarmee kwam Hudson in een pijnlijke spagaat terecht. Hij bleef 'in de kast', terwijl hij in het openbaar zijn mannelijkheid bewees door op feestjes te verschijnen met vrouwelijke filmsterretjes aan zijn arm. En toen een roddelblad ontboezemingen dreigde te doen over het dubbelleven van de filmster, trouwde hij zelfs voor enkele jaren met de secretaresse van zijn manager.
In de late jaren zestig raakte Rock Hudson 'uit de mode' toen een nieuwe generatie filmmakers en acteurs, geïnteresseerd in meer realistische en rauwe films, in Hollywood arriveerde. Hij wist nog wel televisiewerk te bemachtigen waaronder in de vroege jaren tachtig een rol in de immens populaire televisieserie Dynasty. Op dat moment ging er iets grondig mis in het leven van Rock Hudson. De acteur verloor in korte tijd kilo's gewicht en het werd duidelijk dat hij ernstig ziek was. In juli 1985 maakte hij bekend aan AIDS te lijden, toen nog een ziekte die enorme angst opriep bij het grote publiek. In oktober 1985 was Rock Hudson de eerste internationale beroemdheid die aan de ziekte zou overlijden.
Regie: Andrew Davies en André Schäfer
Een coproductie van ARTE en Florian Film
AVRO Close Up: Rock Hudson - Het schaduwleven van een ster: 6 december 2011 om ca. 23.00 uur op Nederland 2.