Raad van State


dinsdag 6 december 2011
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Arnhem om de eigenaar van een meubelzaak schadevergoeding toe te kennen. De winkel was tot medio 2006 gevestigd aan het Gele Rijdersplein in Arnhem. Volgens de eigenaar heeft hij schade geleden door de langdurige wegwerkzaamheden en wegafsluitingen op het Gele Rijdersplein tussen 1997 en 2004. Hierdoor was de meubelzaak lange tijd slecht bereikbaar en zouden er minder klanten naar de winkel zijn gekomen. Bovendien werd in 2005 op het Gele Rijdersplein parkeren voor vergunninghouders ingevoerd, waardoor het aantal beschikbare parkeerplaatsen voor klanten verminderde. Ook daarvan zegt de man schade te hebben geleden. Het gemeentebestuur betoogt dat er geen verband bestaat tussen de werkzaamheden aan het Gele Rijdersplein en de schade. Daarom is een schadevergoeding ook niet op zijn plaats, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Arnhem deelde die mening in mei 2011. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106821/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de toenmalige minister van LNV om de bezwaren van de Stichting Baanstee-Noord en de stichting Behoud Waterland tegen een ontheffing niet inhoudelijk te behandelen. Het gaat om een ontheffing van een aantal verbodsbepalingen in de Flora- en Faunawet. De minister heeft de ontheffing verleend aan de gemeente Purmerend voor het project Baanstee-Noord. De ontheffing maakt het mogelijk ingrepen te doen in het leefgebied van de beschermde vissoort de bittervoorn. Volgens de minister waren de stichtingen geen belanghebbenden bij de ontheffing en hoefde zij daarom niet inhoudelijk op hun bezwaren in te gaan. De rechtbank in Haarlem oordeelde in maart 2011 anders. De minister komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201104545/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft verleend voor de bouw van een jongerencentrum aan de Wilgehoutstraat in Helmond. Het centrum wordt gebouwd op een groenstrook op de hoek van de Wilgehoutstraat en de Heeklaan in de wijk Mierlo-Hout in Helmond. Naast het centrum wordt ook een skatevoorziening aangelegd. Omdat het bestemmingsplan een jongerencentrum op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Een aantal omwonenden is bang voor overlast van het jongerencentrum. De bewoners wijzen onder meer op verkeersonveiligheid, angst voor vandalisme en de aanwezigheid van hangjongeren rond het centrum. Ook vinden zij dat het gemeentebestuur beter had motiveren waarom de Wilgehoutsraat uiteindelijk als meest geschikte locatie uit de bus is gekomen. Ten slotte vrezen de omwonenden geluidsoverlast van de skatevoorziening. Zij zijn met name bang dat jongeren na elf uur 's avonds nog gebruik maken van de skatevoorziening. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in mei 2011 dat de vrijstelling en de bouwvergunning in stand konden blijven. Tegen die uitspraak komen de omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106573/1) 10.45 uur
Zitting over het besluit van de toenmalige minister van LNV om de bezwaren van de Stichting De Woudreus tegen een ontheffing niet inhoudelijk te behandelen. Het gaat om een ontheffing van een aantal verbodsbepalingen in de Flora- en Faunawet. De minister heeft de ontheffing verleend aan de Dienst Landelijk Gebied voor het project herinrichting Dwingelderveld. De ontheffing maakt het mogelijk ingrepen te doen in het leefgebied van de dwergvleermuis, de buizerd en de zwarte specht en de plantensoort de jeneverbes op bepaalde plekken te verwijderen. Volgens de minister was de stichting geen belanghebbende bij de ontheffing en hoefde zij daarom niet inhoudelijk op haar bezwaren in te gaan. De werkzaamheden van de stichting zouden vooral zien op het contact met politici en het bijwonen van vergaderingen over het beheerplan voor natuurgebied Dwingelderveld. Dat zouden geen 'feitelijke werkzaamheden' zijn die zich richten op beschermen van de flora en fauna in het gebied. De rechtbank in Haarlem oordeelde in maart 2011 anders. De minister komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201104809/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling voor de gemeenteraad van Tynaarlo van het bestemmingsplan 'Verblijfsrecreatieterreinen'. Het plan heeft betrekking op alle grote verblijfsrecreatieterreinen binnen de gemeente. Het plan geeft een actuele regeling voor de bouw- en gebruiksmogelijkheden op deze terreinen. Kampeervereniging Mooi Zeegse exploiteert twee terreinen, Mooi Zeegse Noord en Mooi Zeegse Zuid. Volgens de vereniging is in het plan geen rekening gehouden met de algemene toiletruimte op het terrein van Mooi Zeegse Noord. Verder zou het plan kamperen met tenten op een deel van het terrein niet toestaan. Daar is de vereniging het niet mee eens. Een eigenaar van een recreatiewoning op het recreatieterrein Buitenlust aan de Tienelsweg komt ook tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat Buitenlust in een natuurgebied gebied ligt, mag van de woning alleen in het kampeerseizoen gebruik worden gemaakt, aldus de gemeenteraad. Volgens de eigenaar belemmert dit een goed onderhoud van de woning. Ook de eigenaar van een recreatiewoning op het terrein Slootsbergen verzet zich tegen het beperkte kampeerseizoen. Volgens hem is het voor de bescherming van het natuurgebied Beekdal Drentsche Aa waar zijn woning staat, niet nodig om het terrein te sluiten buiten de periode van 15 maart tot 31 oktober. De Naturistenvereniging Lichtbond Noord komt ook tegen het plan in beroep. De vereniging vindt dat de natuurwaarden van haar recreatieterrein De Mierenhoop niet goed in het plan zijn opgenomen. (zaaknummer 201004650/1)