Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 06-12-2011 Eigen Huis en Woonbond: consument door Warmtewet in de kou

Foute aannames in de opzet van de nieuwe `Warmtewet' leiden tot onterechte kosten voor huishoudens met stadsverwarming. Dat zeggen de Woonbond en Eigen Huis op basis van onderzoek door het Centrum voor Energievraagstukken.

Ongeveer 600.000 huishoudens met stadverwarming betalen al jaren minstens 100 euro per jaar te veel aan variabele kosten, ten gunste van warmteleveranciers. Het huidige wetsvoorstel brengt hierin geen verandering. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Energievraagstukken van de Universiteit van Amsterdam en TNO, in opdracht van de Woonbond en Vereniging Eigen Huis.

Afbeelding: stookkosten De Warmtewet is al sinds 2003 in de maak om consumenten te beschermen tegen te hoge prijzen voor warmtelevering (stads- en blokverwarming). Daar slaagt het huidige wetsvoorstel niet in.

Inzicht in werkelijke kosten ontbreekt

Het onderzoek van het Centrum voor Energievraagstukken toont aan dat consumentenbescherming alleen mogelijk is als er inzicht is in de werkelijke kosten van alle warmteprojecten. Dat inzicht is er niet. Omdat consumenten met stadsverwarming aan hun leverancier zijn gebonden en er dus sprake is van een monopoliepositie, moeten deze kosten openbaar zijn.

Maximumtarief gebaseerd op verkeerde aannames

In het wetsvoorstel Warmtewet is het Niet Meer Dan Anders (NMDA)-beginsel opgenomen. Dat beginsel moet ervoor zorgen dat huishoudens met stadsverwarming in elk geval niet meer betalen dan huishoudens aangesloten op een gasnet: het maximumtarief. Het wetsvoorstel houdt nu het aansluittarief op een warmtenet buiten het maximumtarief, rekent met een verkeerde cv-ketel en houdt geen rekening met leidingverliezen. Het maximumtarief moet dus op andere aannames worden gebaseerd om consumenten voldoende te beschermen.

Verborgen winsten

Omdat er geen inzage is in de kosten van warmtelevering kunnen warmteleveranciers verborgen winsten maken. Een tarief dat voldoet aan het NMDA-beginsel kan toch te hoog zijn in verhouding tot de werkelijke kosten die een warmteleverancier maakt.

Financiële compensatie gewenst

Vereniging Eigen Huis en de Woonbond willen dat huishoudens worden gecompenseerd voor wat zij in het verleden te veel hebben betaald.