Siemens

Persbericht

NL H 20111201/482

Den Haag, donderdag 1 december 2011

Somatom Definition Edge: De nieuwe standaard voor beeldkwaliteit, stralingsreductie en Dual Energy voor single source CT

Tijdens het onlangs gehouden RSNA-congres presenteerde Siemens Healthcare de Somatom Definition Edge. Deze CT-scanner maakt gebruik van innovatieve technologieën om een nieuwe standaard neer te zetten voor single source CT. Het systeem is de eerste single source CT die gebruik maakt van Siemens onlangs ontworpen Stellar Detector.

Met de CT-scanner zijn tijdens routineonderzoek structuren tot 0,3 mm zichtbaar. De beeldscherpte is verbeterd in vergelijking met bestaande single source CT-scanners, terwijl de stralingsdosis niet hoeft te worden verhoogd. Met een rotatiesnelheid van 0,28 seconde kan er tot 23 centimeter per seconde aan beeld worden gevormd. Hiermee is de Somatom Definition Edge de snelste van alle door Siemens geproduceerde single source CT-scanners. Dat betekent dat een standaardonderzoek van de borst- en buikholte van een volwassene in ongeveer twee seconden kan worden uitgevoerd. Patiënten hoeven daardoor hun adem tijdens de scan nog maar heel even in te houden. Daarnaast heeft Siemens voor de Somatom Definition Edge een nieuwe Dual Energy-modus ontwikkeld. Met deze scanmethode is er aanzienlijk minder straling nodig dan meestal het geval is bij single source CT-scans. Voor Dual Energy-beeldvorming worden twee verschillende voltages voor de bronnen gegenereerd, zodat verschillende soorten weefsel kunnen worden onderscheiden.

Siemens heeft de Somatom Definition Edge CT-scanner ontwikkeld in het kader van Agenda 2013, een wereldwijd initiatief om het innovatieve en concurrerende vermogen van Siemens Healthcare te vergroten. Het systeem legt de lat voor single source CT aanzienlijk hoger. In 2008 heeft Siemens de snelheid en stralingsdosisreductie bij CT-scans naar een ongekend niveau getild met de Somatom Definition Flash dual source CT-scanner. Met de Somatom Definition Edge leggen we de lat nu nog hoger wat betreft beeldkwaliteit, lage stralingsdosering en Dual Energy voor single source CT-scans, aldus Walter Märzendorfer, CEO computertomografie en stralingsoncologie bij Siemens Healthcare. Daarnaast hebben we een hele reeks innovatieve technologieën ontwikkeld, zoals onze nieuwe Stellar Detector en de nieuwe Dual Energy-modus."

Herkenning anatomische structuren tot 0,3 mm
De Somatom Definition Edge maakt gebruik van de nieuwe TrueSignal-technologie van de Stellar Detector, waarmee het voor het eerst mogelijk is om de onderdelen van de elektronische detector te integreren in de fotodiode. Met behulp van TrueSignal-technologie dempt de Stellar elektronische ruis aanzienlijk, waardoor de signaal-ruisverhouding van de beelden beter wordt. Daardoor kunnen ultradunne doorsneden van slechts 0,5 mm bij zeer lage signaalsterkte worden gescand. Ook kunnen beelden worden gegenereerd met een ruimtelijk oplossend vermogen tot 0,3 mm, zonder dat de stralingsdosis hoeft te worden vergroot. Tot nu toe was met single source CT-scanners van Siemens een ruimtelijk oplossend vermogen van 0,33 mm mogelijk. In kritieke gevallen, zoals bij een cardiovasculair onderzoek of bij noodgevallen, kan een micrometer meer of minder zichtbaarheid doorslaggevend zijn. Ook bij onderzoek van patiënten met veel vetweefsel zijn de nieuwe klinische mogelijkheden van de uitstekende signaalverwerking van de Stellar nuttig. Een zwaarlijvige patiënt kan het signaal van de röntgenbuis afzwakken, waardoor veel CT-systemen geen diagnostisch bruikbare beelden kunnen maken van patiënten boven een bepaald gewicht. Maar ook bij een zwak signaal is het met de TrueSignal-technologie mogelijk om beelden te genereren met voldoende contrast om te gebruiken voor diagnostische doeleinden.

Snellere single source CT-scan
Een van de grote uitdagingen op het gebied van CT-scanners is het behouden van een goed ruimtelijk oplossend vermogen bij een hoge rotatiesnelheid. Bij patiënten die niet langdurig stil kunnen blijven liggen, of bij bewegende organen zoals het hart, betekent een zo kort mogelijke scantijd zo min mogelijk bewegingsartefacten op de beelden. Daarom is de Somatom Definition Edge voorzien van een nieuw ontwikkelde röntgenbuis, die in slechts 0,28 seconde om zijn as draait. Hierdoor wordt een zeer hoog ruimtelijk oplossend vermogen van 142 ms mogelijk. Daarnaast is met de scanner een pitch van 1,7 mogelijk, wat neerkomt op een beeldacquisitiesnelheid van 23 centimeter per seconde. Een patiënt van twee meter lang kan zo in ongeveer acht en een halve seconde worden gescand.

Dual Energy met geoptimaliseerde stralingsdosis voor single source CT Tot nu toe was het gebruik van Dual Energy met een single source-systeem alleen mogelijk als het voltage van de röntgenbuis meerdere keren per scan werd veranderd. Een van de nadelen daarvan is dat de beeldkwaliteit terugloopt, doordat voor elk energieniveau minder dan de helft van het aantal projecties beschikbaar is. Verder is het onmogelijk om tegelijkertijd het voltage te wijzigen en de stroom te moduleren, wat betekent dat de stroom voor de gehele scan van tevoren moet worden ingesteld. Dat leidt tot een stralingsdosis die enkele malen hoger is dan bij een gewone single source scan.

Reductie van de stralingsdosis heeft bij Siemens een hoge prioriteit bij alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van röntgentechnologie. Daarom introduceert de Somatom Definition Edge een nieuwe scantechnologie voor single source CT: tijdens een Dual Energy-onderzoek met de nieuwe Siemens CT-scanner worden achter elkaar twee scans uitgevoerd bij verschillende energieniveaus, waarbij elke scan slechts ongeveer de helft gebruikt van de dosis bij een normale scan. De twee scans leveren samen de oorspronkelijk vereiste dosis op. Omdat bij elke scan het voltage vastligt, kunnen alle methodes voor dosisreductie worden toegepast. Speciale vermelding verdient Care Dose4D, een geheel geautomatiseerd systeem om de blootstelling aan straling te beheersen. Dit systeem stelt de dosis in real time bij op basis van het deel van het lichaam dat wordt gescand. Zo kan de algehele dosis omlaag. Er wordt ook gebruik gemaakt van Sinogram Affirmed Iterative Reconstruction (SAFIRE): een bijzonder snelle methode voor de iteratieve reconstructie van CT-gegevens, waardoor de dosering nog verder kan worden verlaagd. Zo kunnen er Dual Energy-beelden worden gegenereerd met een single source-systeem, zonder dat patiënten worden blootgesteld aan onnodig hoge stralingsniveaus.

Agenda 2013 werd in november 2011 gelanceerd en is een twee jaar durend wereldwijd project dat is gericht op het versterken van het innovatie- en concurrentievermogen van Siemens Healthcare. Er worden specifieke maatregelen getroffen voor innovatie, concurrentievermogen, aanwezigheid op regionale markten en personele ontwikkeling.

Persfotos zijn beschikbaar op de Internationale Pers & News site

Voor meer informatie over de Somatom Definition Edge gaat u naar deze pagina

Het product Somatom Definition Edge is nog in ontwikkeling en nog niet commercieel verkrijgbaar. De beschikbaarheid hiervan in de toekomst kan niet worden gegarandeerd.

Media Relations: Cees den Bakker
Telefon: 070 333 2340 (ook in de avonduren)
E-Mail: cees.den.bakker@siemens.com

Publicaties
Spotlight

5-12-2011 © Siemens Nederland N.V.