Ingezonden persbericht
Persbericht
"Spoorzoeken en wegbereiden", een reisgids voor de energietransitie
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een reisgids voor de energietransitie gepubliceerd. Deze gids biedt tips & tricks voor beleidsmakers op weg naar een duurzame energiehuishouding. De gids brengt in kaart welke uitdagingen een beleidsmaker op de weg van de transitie kan tegenkomen, en biedt handreikingen om hier verstandige oplossingen voor te vinden. Met de inzichten uit de reisgids in zijn bagage kan een beleidsmaker beter voorbereid op transitiepad.
'Spoorzoeken en Wegbereiden' is een reisgids voor de energietransitie dat zich vooral richt op de strategische vragen waar menig beleidsmaker mee worstelt. Hoe voer je consistent beleid? Hoe stimuleer je innovatie? Hoe ga je om met de winnaars en verliezers van al die veranderingen? Hoe combineer je snelle vernieuwingen met trage ontwikkelingen in de kapitaalintensieve energiesector? Hoe kunnen we beter aansluiten bij de wensen van eindgebruikers en omwonenden van grote energieprojecten? Het rapport geeft er geen pasklare antwoorden op, het is wel 'food for thought'. De gids geeft ook een indicatief toekomstbeeld voor de Nederlandse energiehuishouding, en geeft aan hoe deze ook later schoon, betrouwbaar en betaalbaar kan zijn.
De energietransitie is een ingewikkelde puzzel, waarin ontwikkelingen in maatschappij, beleid en technologie op het juiste moment en op de juiste manier moeten samenkomen. De kosten zullen voor de baten uitgaan, en bovendien lijkt het echt noodzakelijk om nu de beweging naar duurzaamheid in gang te brengen, om klimaatverandering nog enigszins beperkt te houden Het is deels als spruitjes eten: het is niet leuk maar moet toch. De noodzaak tot actie op diverse terreinen in plaats van 'simpelweg' afdwingen via top-down maatregelen, dwingt ook de beleidsmaker in een andere rol. De ECN-publicatie redeneert ook vanuit dit perspectief: de beleidsmaker als onderdeel, en niet altijd als leider, van het transitiereisgezelschap.
In maart dit jaar verscheen de EU 'Routekaart naar een koolstofarme economie' die binnenkort wordt gevolgd door de EU 'Routekaart energie'. Nederland werkt net als veel andere lidstaten aan een nationale routekaart klimaat. Zulke routekaarten bieden vaak uitgebreide analyses van de technisch mogelijke toekomstbeelden: hoeveel besparing, hoeveel kernenergie of hoeveel windmolens zijn nodig en welke sectoren moeten het doen? ECN draagt regelmatig bij aan dit soort analyses. Het overschakelen op andere energietechnologieën is niet het enige dat nodig is om tot een duurzame energiehuishouding te komen. Belangrijke maatschappelijke processen, die zowel noodzakelijke motor als gevolg zullen zijn van zo'n transitie, blijven echter vaak onderbelicht in analyses. Deze studie probeert die leemte in te vullen. Klik hier voor het rapport.