Royal Haskoning


Royal Haskoning neemt deel aan Bedrijvencoalitie Green Deal Offshore Windenergie
06-12-2011
Bijna 50 bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij de Bedrijvencoalitie van de Green Deal Offshore Windenergie. Deze coalitie is op 30 november 2011 door de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) gepresenteerd aan Bert de Vries, plaatsvervangend directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Dat gebeurde tijdens de grote Europese beurs OFFSHORE 2011 van EWEA in de RAI.
De Green Deal Offshore Windenergie die NWEA heeft gesloten met minister Verhagen van EL&I en staatssecretaris Atsma van I&M, gaat uit van een forse kostprijsreductie voor windenergie op zee. Innovatie en proeftuinen zijn in de Green Deal gekoppeld aan verdere beleidsontwikkeling om offshore windparken mogelijk te maken. Doel is de condities te scheppen voor grootschalige uitrol op het Nederlands deel van de Noordzee. De bedrijvencoalitie onder de vlag van NWEA zet in op het onderdeel innovatie uit de Green Deal.

Nu al doen 47 zeer uiteenlopende bedrijven mee, van multinational tot klein bedrijf. Verschillende bedrijven overwegen deelname. Zij allen zien mogelijkheden door innovatieve oplossingen een bijdrage te leveren aan verlaging van de kostprijs. De hele keten offshore wind is in de bedrijvencoalitie vertegenwoordigd: fundatie en installatie van windturbines op zee, toeleveranciers, fabrikanten van turbines, onderzoek en metingen, windparkontwerp, projectontwikkeling, financiering en verzekering, onderhoud en maintenance.

`De omvang van de bedrijvencoalitie laat zien hoe omvangrijk de Nederlandse offshore windsector nu al is en dat het bedrijfsleven de Green Deal breed ondersteunt,' meent Jaap Warners, voorzitter NWEA. Hij is verguld met het grote aantal deelnemers bij de start: `Het besef dat de kostprijs van offshore wind omlaag moet, leeft breed in de sector. Dat bleek ook al tijdens de presentaties op de conferentie OFFSHORE 2011 van EWEA.'

Onder de bedrijven die via innovatie de kostprijs van offshore windenergie willen verlagen, zitten grote namen als Van Oord, Ballast Nedam, RWE, ENECO, NUON, Heerema, SIF, Smulders, Delta Lloyd en Royal Haskoning. Maar ook veel middelgrote bedrijven of bedrijven en organisaties uit het MKB, veelal actief op specifieke terreinen binnen offshore wind. Ook een aantal kennisinstituten en samenwerkingsverbandenals Energy Valley, NNOW (Northern Network Offshore Wind) en het innovatieplatformFLOW nemen deel.

Met Windkracht 11 zet NWEA de Nederlandse offshore windsector op de kaart. De Nederlandse offshore (wind)sector is nu al goed voor een omzet van meer dan een miljard euro per jaar entelt bijna 2000 fte. Dat kan vervijfvoudigen in 2020, mits een thuismarkt ontstaat.