Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 december 2011

Kamervragen van het lid Arib (PvdA) over het bezuinigingsplan van de GGD Midden Nederland en het staken van seksuele voorlichting op scholen

aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1.
Bent u op de hoogte van het bezuinigingsplan van de GGD Midden Nederland *en het feit dat de seksuele voorlichting op 500 basis-en middelbare scholen wordt gestopt, het opsporen en inlichten van seksuele partners van mensen die zich bij soa-poli's melden wordt geschrapt en er aanzienlijk wordt gekort op tbc-en infectieziektenbestrijding? Wat is uw mening hierover?


2.
Wat vind u van de mening van Ton Coenen, directeur van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds dat soa's, tienerzwangerschappen en seksuele dwang zo zullen toenemen?


3.
Op welke wijze denkt u de weerbaarheid van meisjes te kunnen waarborgen en vergroten, in de wetenschap dat een kwart van de meisjes nu al te maken heeft gehad met seksuele handelingen die ze eigenlijk niet wilden en in de wetenschap dat het door u voorgestelde beleid om het mensen mogelijk te maken een goede keuze te maken en weerbaar te worden nog moet beginnen en het onzeker is met welk resultaat?


4.
Moeten ook andere gemeenten, cq GGD's bezuinigen en denkt u dat ook zij zullen kiezen voor bezuinigingen op voorlichting aan jongeren over seks, roken en alcohol? Wat betekent dit concreet?


5.
Kunt u uitgebreid beargumenteren waarom U van mening bent dat de eigen verantwoordelijkheid en eigen keuze die in uw beleid voorop staan voldoende waarborg bieden voor een gezond Nederland en niet tot gevolg zullen hebben dat dit betekent dat over een aantal jaar zal blijken dat het aantal mensen met een soa is toegenomen evenals het aantal meisjes dat niet weerbaar genoeg is gebleken om ongewenste seksuele handelingen te voorkomen?


6.
Bent u er van overtuigd dat uw beleid ten aanzien van preventie niet zal leiden tot hogere kosten vanwege extra zorg voor de behandeling van de gevolgen van soa's, infectieziekten, roken, alcohol ? Kunt u uitgebreid beargumenteren op basis van welke wetenschappelijke onderzoeken u tot deze overtuiging komt?


7.
Kunt u aangeven hoe het beleid ten aanzien van het terugdringen van soa's en infectieziekten en het weerbaar maken van jongeren precies wordt vormgegeven en daarbij aangeven hoe de verantwoordelijkheid wordt verdeeld en de resultaten worden gemeten?


8.
Kunt u de antwoorden op deze vragen vóór het nota-overleg Gezondheidsbeleid van 19 december a.s. aan de Kamer zenden?


*Volkskrant 2-12-2011