UMC Groningen
Subsidie voor UMCG-onderzoek naar duurzame inzetbaarheid HealthyAgeing at
Work
05 december 2011
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft EUR 500.000
subsidie van ZonMW ontvangen voor twee onderzoeksprojecten gericht op
duurzame inzetbaarheid van werknemers in zware beroepen. Het gaat
hierbij om een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers in
de zorgsector en in de vleesverwerkende industrie. De projecten vallen
binnen de onderzoekslijn `HealthyAgeing@Work', één van de onderdelen
van het UMCG-speerpunt Healthy Ageing.
Het eerste project wordt uitgevoerd binnen de zorgafdelingen van het
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en richt zich op het
verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De afdeling
Sociale Geneeskunde van het UMCG heeft hiervoor de methodiek ODIN
(oplossingsgericht werken aan duurzame inzetbaarheid) ontwikkeld. Deze
richt zich op de coachingvaardigheden van leidinggevenden en de
bewustwording en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers om een
gezonde en stimulerende werkomgeving te creëren. Doel van de methodiek
is om knelpunten op het gebied van duurzame inzetbaarheid te voorkomen
en op een goede manier aan te pakken. Door gezamenlijk
maatwerkafspraken te maken, kunnen werknemers nu en in de toekomst
inzetbaar blijven met behoud van gezondheid.
Volgens de onderzoekers is het belang van het onderzoek groot: "De
zorgsector vergrijst sterk; een groot deel van de werknemers is ouder
dan 45 jaar. Daarnaast neemt de zorgvraag de komende jaren toe, door
meer oudere mensen met een grotere zorgbehoefte. Het is van groot
belang om werknemers zo lang mogelijk duurzaam aan het werk te houden".
Het onderzoek begint in januari 2012 en zal twee jaar duren. De
ODIN-methodiek is - na een succesvolle proef - al op enkele afdelingen
in het UMCG in gebruik genomen.
Het tweede project vindt plaats bij voedingsmiddelenbedrijf VION Food
Nederland. Het UMCG gaat de effecten onderzoeken van het invoeren van
functiespecifieke Preventief Medisch Onderzoeken (PMO) en
`evidence-based' interventies. Het bedrijf wil hiermee de duurzame
inzetbaarheid van haar werknemers optimaliseren. Op basis van het PMO
en een risico-inventarisatie maken werknemer, werkgever en bedrijfsarts
een interventieplan, gericht op behoud of herstel van inzetbaarheid. De
geïntegreerde aanpak en de specifieke invulling van het PMO en daaraan
gekoppelde interventies zijn nieuw in Nederland en het UMCG onderzoekt
daarom de effecten daarvan. Vanaf 2012 worden het PMO en de
interventies ingevoerd bij verschillende vestigingen van VION Foodgroup
in Nederland. Deze zogenoemde FLESH-studie (Functional Labour
Evaluation for Sustained Health and employment) wordt uitgevoerd door
de afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Sociale Geneeskunde van het
UMCG.
Over het UMCG
Het UMCG bouwt aan de toekomst van gezondheid, waarbij de focus ligt op
Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. Gezond ouder worden
duurt een leven lang en begint al bij de conceptie: ouders die hun
genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico's en kansen voor een
gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven.
Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de
ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en
hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Die kennis
vergaart het UMCG onder andere met het longitudinale
bevolkingsonderzoek LifeLines en het researchinstituut ERIBA waar
wetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar verouderingsprocessen.
Daarbij werkt het UMCG samen met de Rijksuniversiteit Groningen,
hogescholen, overheden en bedrijfsleven in het Healthy Ageing Network
Northern Nederlands (HANNN) om van Noord-Nederland een Europese
topregio te maken op het gebied van gezond ouder worden.