Saxion
BR>

ma 05 december 2011

Zorgverleners verlegen over intimiteit en seksualiteit bij kankerpatiënten

Saxion heeft onderzoek gedaan naar de beleving van seksualiteit en intimiteit bij kankerpatiënten en andere ernstig zieken en hun partners.

Hieruit blijkt dat dit niet alleen een moeilijk thema is voor de direct betrokkenen, maar ook voor artsen en verpleegkundigen.

Dr. Hilde de Vocht, associate lector Ouderenzorg en Palliatieve Zorg bij Saxion, is onlangs gepromoveerd op dit onderwerp aan de Birmingham City University (BCU). De Vocht hoopt dat haar onderzoek bij zorgverleners tot meer openheid zal leiden. "Ieder mens is en blijft immers een seksueel wezen, ook als er sprake is van een potentieel levensbedreigende aandoening", aldus De Vocht.

Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek, waarvoor zeer veel waardering bij de universiteit bestaat, blijkt dat de diagnose en behandeling van een levensbedreigende ziekte grote invloed hebben op de beleving van seksualiteit en intimiteit. De gevolgen en behandeling van de ziekte kunnen meestal goed gehanteerd worden als het partners lukt om er met elkaar over in gesprek te blijven. Soms is daarbij de hulp nodig van een derde, zoals een arts of verpleegkundige.

Niet iedere arts of verpleegkundige is echter gewend en/of bekwaam over dit onderwerp te praten.

De Vocht pleit ervoor dat er binnen een team minstens één persoon is die dat wel kan.

Verder leert het onderzoek dat als het seksueel contact (noodgedwongen) sterk vermindert, er andere manieren zijn om intimiteit te delen (bijvoorbeeld in de vorm van massage).

Dr. Hilde de Vocht is als docent, onderzoeker en associate lector verbonden aan het lectoraat Ouderenzorg en Palliatieve Zorg bij het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie.

Meer info over de lectoraten van het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie vindt u door het aanklikken van deze link.