D66

maandag 5 december 2011

Kabinet pakt huiseigenaar via achterdeur

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat het kabinet stopt met het verder verzwaren van de belastingen via de waterschappen. Dit zegt de sociaal-liberaal vandaag in het wetgevingsoverleg Water, naar aanleiding van het nieuwe belastingplan van de Unie van Waterschappen waarin huiseigenaren meer gaan betalen en boeren minder.

Boekhoudtruc

Het kabinet dwingt de waterschappen mee te betalen aan de schatkist. Hierdoor kon de minister De Jager (Financien, CDA) een "bezuiniging" van 100 miljoen inboeken, maar nu blijkt dat huiseigenaren via de waterschappen alsnog voor deze kosten opdraaien. Van Veldhoven: "Het kabinet verzwaart de lasten via een omweg in plaats van te bezuinigen of hervormen. Dit is een dure boekhoudtruc van het kabinet."

Boeren ontzien

De Unie van Waterschappen stelt voor per 1 januari de waterschapsbelasting te verhogen voor huiseigenaren, maar boeren komen er gunstiger vanaf. De waterschappen krijgen in het voorstel ruimte om huiseigenaren voor 10% meer van de lasten te laten opdraaien om boeren te ontzien. Volgens de Unie van Waterschappen is dit het herstellen van een "weeffout". Van Veldhoven: "CDA en SGP hebben hun boerenachterban effectief bediend met dit voorstel. Ik begrijp alleen niet waarom de VVD zich hiervoor leent. Waarom moeten huiseigenaren meer betalen en worden boeren ontzien?"

Hervormingen

Het kabinet beloofde het begrotingstekort met 18 miljard aan bezuinigingen terug te brengen tot een gat van 5 miljard euro in 2015. Uit berekeningen van het CPB is inmiddels gebleken dat het kabinet nog geen 12 miljard euro bezuinigt. Het tekort dat hierdoor ontstaat, dicht het kabinet door de lasten met 6 miljard euro te verzwaren, bijvoorbeeld door de inkomstenbelasting volgend jaar te verhogen. Van Veldhoven: "Huishoudens betalen al 1000 euro meer lasten per jaar onder dit kabinet. Daar komt deze lastenverzwaring nog eens bij. Het wordt tijd dat het kabinet economische hervormingen gaat doorvoeren, zodat de lasten niet nog verder oplopen. Het beginnen met het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd levert tot 2020 7,7 miljard op. Laat het kabinet zijn verantwoordelijkheid nemen en daarvoor kiezen in plaats van deze nieuwe lastenverzwaring via de achterdeur."