Ingezonden persbericht


Conferentie in Beneluxparlement over het levenseinde

Na de inleiding door de Ondervoorzitter van het Beneluxparlement, Bart TOMMELEIN (Open VLD), en door commissievoorzitter Maya DETIEGE (sp.a) hebben diverse specialisten waaronder Wim DISTELMANS, Herman NYS, Jacqueline HERREMANS, Lydie ERR en Erik JURGENS de wilsverklaringen en de knelpunten in de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse wetgeving aangesneden.

Alle powerpoint-presentaties en het programma van de conferentie staan sedert deze middag op de website www.benelux-parlement.eu. De foto's worden er deze namiddag op geplaatst.

Een primeur zijn de resultaten van de enquête die de bekende Nederlandse opiniepeiler Maurice de HOND over het levenseinde heeft gevoerd in België, Nederland en Luxemburg. Op het resultaat over het 'voltooid leven' na, wijzen alle resultaten in de richting van een verruiming van de bestaande wetgevingen.

Tijdens het debat werden ondertussen de problemen met de bestaande wetgevingen opgelijst. Zo wordt de patiënt zelf belast met de verwijsplicht, wat betekent dat hij of zij zelf op zoek moet gaan naar een andere arts wanneer de huisarts ethische bezwaren heeft.

Algemeen werd ook de gebrekkige informatie over de reikwijdte van de wilsverklaring aangekaart. Uit de peiling van Maurice de HOND blijkt dat 4 op de 5 inwoners van de Benelux meer informatie noodzakelijk vindt. Commissievoorzitter Detiège zal ook deze informatie meenemen bij de redactie van een Aanbeveling en pleiten voor een structurele informatieverstrekking door de overheden.

Centraal voor het Beneluxparlement zal de wederzijdse erkenning van de wilsverklaringen staan. Ook hier rijzen echter problemen. Zo is de wilsverklaring in België 5 jaar en in Nederland onbeperkt geldig. Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt alvast dat ruim 70% voorstander is van een onbeperkte geldigheid.

De opname van het debat verschijnt volgende week op de website. In januari 2012 volgt een gedrukt rapport.