Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Fonds BKVB maakt laureaten Oeuvreprijzen, Benno Premselaprijs en Prijs voor de kunstkritiek 2011 bekend

Vandaag maakt het Fonds BKVB bekend dat beeldend kunstenaar Daan van Golden, ontwerper Paul Mijksenaar en architect Adriaan Geuze de winnaars zijn van de Oeuvreprijzen 2011. Tegelijkertijd is bekend geworden dat Rudi Fuchs de Prijs voor de kunstkritiek ontvangt en dat aan Wim van Krimpen de Benno Premselaprijs wordt uitgereikt.

Met de oeuvreprijzen wil het Fonds BKVB kunstenaars, vormgevers en architecten met een bijzondere staat van dienst en een belangrijk oeuvre in de schijnwerpers plaatsen. De Prijs voor de kunstkritiek is bestemd voor een criticus die een belangrijke positie inneemt op het gebied van de beeldende kunst, vormgeving of bouwkunst. De Benno Premselaprijs is voor een persoon die een inspirerende en stimulerende rol heeft gespeeld voor (meerdere) generaties kunstenaars, vormgevers of architecten. Aan alle prijzen is een geldbedrag van ¤ 40.000 verbonden. Daarmee is het een van de grootste prijzen die in Nederland worden uitgereikt binnen de culturele wereld.

De prijzen worden op 2 februari 2012 uitgereikt tijdens een feestelijk programma in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarin wordt ook teruggeblikt op 20 jaar oeuvreprijzen van het Fonds BKVB. Op het moment van de uitreiking zal het Fonds BKVB gefuseerd zijn met de Mondriaan Stichting. Beide cultuurfondsen gaan vanaf dat moment samen door als Mondriaan Fonds. Staatssecretaris Zijlstra van OCW heeft laten weten dat het uitreiken van oeuvreprijzen in deze vorm niet meer tot de taak van dit nieuwe fonds behoort.

LAUREATEN

Oeuvreprijs beeldende kunst
Daan van Golden (1936) werkt sinds de vroege jaren zestig als beeldend kunstenaar. In zijn schilderijen, collages, foto's en installaties maakt hij vereenvoudigde reproducties van details uit de werkelijkheid. In 1999 vertegenwoordigde hij Nederland op de Biënnale van Venetië; zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties in binnen- en buitenland. De jury prijst de gelaagdheid, eigenzinnigheid en standvastigheid in het oeuvre van Daan van Golden en noemt zijn concentratie van bijna buitenaards niveau.

Oeuvreprijs vormgeving
Paul Mijksenaar (1944) is ontwerper van visuele informatie. Na het succes van de bewegwijzering op Schiphol, werd zijn bureau (Mijksenaar) gevraagd voor het ontwerpen van de informatiesystemen voor luchthavens, stations, ziekenhuizen, universiteiten en musea over de hele wereld. Naast zijn praktijk als ontwerper was Mijksenaar jarenlang als hoogleraar verbonden aan de TU Delft en publiceerde hij talloze artikelen over zijn vakgebied en de dagelijkse praktijk. De jury prijst Paul Mijksenaar om zijn analytische kracht die tot uiting komt in de bewegwijzering en roemt de wijze waarop hij opdrachtgevers en publiek bewust heeft gemaakt van het belang van goed ontworpen visuele informatie.

Oeuvreprijs bouwkunst
Adriaan Geuze (1960) is landschapsarchitect en mede-oprichter van het bureau West 8. In Nederland is hij ondermeer verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan van de Amsterdamse wijk Borneo-Sporenburg en voor het ontwerp van het Màximapark (Leidsche Rijn). Internationaal realiseerde hij met zijn bureau spraakmakende projecten waarmee hij verbindingen legt tussen landschapsarchitectuur, openbare ruimte en stedenbouw, zoals Toronto Waterfront, Madrid Rio en Governors Island in New York. Geuze speelt een actieve rol in het debat over de Ruimtelijke Ordening en over de lotgevallen van het Nederlandse cultuurlandschap. De jury prijst Adriaan Geuze niet alleen om de indrukwekkende projecten die hij realiseerde, maar zeker ook om de brede wijze waarop hij zijn talent inzet en de belangrijke positie die hij inneemt bij het agenderen van ruimtelijke onderwerpen.

Benno Premselaprijs
Wim van Krimpen (1941) begon zijn loopbaan als beursorganisator en galeriehouder. In 1982 nam hij het initiatief voor de KunstRai, de kunstbeurs die tegenwoordig Art Amsterdam heet. Hij vervolgde zijn weg als museumdirecteur van De Kunsthal Rotterdam, het Fries Museum en het Haags Gemeentemuseum. Sinds enkele maanden heeft Van Krimpen weer een eigen galerie in Amsterdam. Daarnaast is hij betrokken bij velerlei initiatieven op het gebied van beeldende kunst. De jury prijst de wijze waarop Wim van Krimpen het steeds weer voor elkaar krijgt om beeldende kunst, fotografie en design breed onder de aandacht te brengen.

Prijs voor de kunstkritiek
Kunsthistoricus Rudi Fuchs (1942) is vooral bekend als museumdirecteur van achtereenvolgens het Van Abbe Museum, het Haags Gemeentemuseum en Stedelijk Museum Amsterdam. Voor, tijdens en na deze directeurschappen is hij ook altijd actief geweest als kunstcriticus. Aanvankelijk schreef hij voor het Eindhovens Dagblad, gevolgd door De Gids, NRC Handelsblad en talrijke catalogusteksten en publicaties over oude en hedendaagse kunst. Sinds 2009 verschijnen zijn teksten in De Groene, onlangs gebundeld in Kijken: een leesboek over kunst. De jury prijst de scherpe observaties van Rudi Fuchs en zijn vermogen daar op enthousiasmerende wijze betekenis aan te geven en beeldende kunst toegankelijk te maken.

JURY

De jury, die per prijs werd opgedeeld in verschillende samenstellingen, bestond uit: Ed Annink, Carel Blotkamp, Joop van Caldenborgh, Edwin Oostmeijer, Ineke Hans, Juliette Jongma, Arjen Oosterman, Timo de Rijk en Marlies Rohmer.




Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst