Gemeente Den Haag

Raad stemt in met bezuinigingen Milieu, Duurzaamheid en Leefomgeving

Op donderdag 1 december stemde de raad in met het gewijzigde voorstel van het college over de bezuiniging op programma's Milieu, Duurzaamheid en Leefomgeving. Daarmee beëindigt de gemeente per 1 juli 2012 de exploitatie van stadsboerderijen Nijkamphoeven en Hoeve Bijdorp. De raad vroeg het college wel om actief nieuwe mogelijke exploitanten te benaderen.

Plastic draagtassen

De raad startte de vergadering met een tweeminutendebat van de Partij voor de Dieren. Zij vroeg aandacht voor het terugdringen van de uitgifte van plastic draagtassen door winkeliers. De gemeente zou winkeliers moeten vragen om de uitgifte van plastic draagtassen te verminderen. De Haagse Stadspartij is voorstander van het voorstel. De VVD-fractie vindt dat dit aan de brancheorganisatie zelf is om plastic draagtassen te verminderen. De D66-fractie staat sympathiek tegenover het idee. De fractie GroenLinks steunt de motie van de Partij voor de Dieren. De SP ziet wel degelijk een taak voor de overheid weggelegd en steunt de motie. De PvdA-fractie wil eveneens milieuverontreiniging tegengaan, dat het gevolg is van de uitgifte van plastic draagtassen. De PVV-fractie vindt dat het niet tot de taak van de gemeente behoort om het gedrag van winkeliers te beïnvloeden. De fractie PPS sluit zich daarbij aan. Wethouder Sander Dekker gaf aan dat de brancheorganisaties al veel doen aan het terugdringen van de uitgifte van plastic draagtassen. De wethouder voegde toe dat er EUR4 miljoen wordt bezuinigd op communicatie en dat een dergelijke actie onder `communicatie' zou vallen. De raad stemde in met de motie. De fracties GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, de Haagse Stadspartij, CDA, SP en de Islam Democraten stemden voor.

Brede buurtscholen

Ook de fractie GroenLinks hield een tweeminutendebat. Zij vroeg aandacht voor de brede buurtscholen en weekend/vakantiescholen. Zij wil dat de brede buurtscholen worden gerealiseerd, waarbij er onder meer 1 brede buurtschool per stadsdeel in 2014 komt. Zij diende hiervoor samen met de fracties PPS en PvdA een motie in. De D66-fractie zei dat er al 80 brede buurtscholen zijn. Zij onderschrijft de motie van de fractie GroenLinks. De Haagse Stadspartij steunde de motie niet, omdat er wordt uitgegaan dat de brede buurtscholen goed functioneren, terwijl dit nog niet is onderzocht. Investeringen hierin zijn volgens deze fractie daarom niet verstandig. Wethouder Ingrid van Engelshoven ziet de motie als een ondersteuning van het beleid. De raad stemde in met de motie. De fracties GroenLinks, VVD, PvdA, D66, PvdD, HSP, ID, CDA, SP en PPS stemden in.

Centraal aanmeldmoment

Aansluitend hield ook de fractie VVD een tweeminutendebat. Zij wil graag dat het college met de schoolbesturen aan tafel gaat zitten om, zoals afgesproken in de Haagse Educatie Agenda, te komen tot een Centraal aanmeldmoment op de leeftijd van 2 of 3 jaar. De fractie D66 vindt dat ieder kind door het Centraal aanmeldmoment een eerlijke kans krijgt om zich op de school van eigen keuze aan te melden. Wethouder Ingrid van Engelshoven zei dat er geen harde afspraken zijn voor de aanmeldleeftijd van 2 of 3 jaar. De raad stemde in met de motie. De fracties PvdA, GroenLinks, D66, VVD, Partij voor de Dieren, de Haagse Stadspartij, CDA, SP, Politieke Partij Scheveningen en de Islam Democraten stemden in.

ECTC Chinees Handelscentrum

De fractie GroenLinks hield een interpellatie over de rol van de WFIA bij het Europe China Trade Centre (ECTC). Zij wilde onder meer weten of het klopt dat een bod voor het ECTC van EUR13 miljoen is afgeslagen en dat door de aanvaarding van de bieding van EUR5,25 miljoen de gemeente EUR1,6 miljoen is misgelopen. Ook stelde zij vragen over de door de gemeente betaalde verblijfsvergunningen voor buitenlandse werknemers. Zij vindt dat er teveel rommelt aan dit dossier en verzocht het college om onderzoek te doen naar onder meer de behartiging van de financiële belangen van Den Haag.
Wethouder Henk Kool zei dat er geen serieus bod was van EUR13 miljoen. Hij gaf aan dat de faillissementsaanvraag voor ieder een verrassing was. Hij verwees naar een brief die hij in 2010 naar de raad stuurde. De informatie daarin was compleet. Hij vroeg de fractie GroenLinks om haar motie aan te houden.

De fractie GroenLinks vond de reactie van de wethouder niet voldoende. Voor de raad is het nog niet helder wat betreft het bod van EUR13 miljoen, aldus GroenLinks. De Haagse Stadspartij wees op het artikel in Den Haag Centraal en bekritiseerde de wethouder om de gang van zaken rondom de ECTS. Samen met de fracties SP, PVV en HSP diende zij een motie in waarmee zij het college verzocht onderzoek in te stellen naar de rol van zowel de gemeente als het WFIA inzake het ECTC en de wijze waarop de economische en directe financiële belangen van de gemeente Den Haag zijn behartigd.

De SP zei eveneens dat er niet voldoende transparant is gehandeld, waardoor de raad telkens weer voor nieuwe verrassingen komt te staan. Zij wil dat de wethouder verantwoording aflegt over dit onderwerp. Er zou voor de zomer een brief worden gestuurd over de voortgang, maar deze toezegging is niet nagekomen. De fractie CDA wil dat alles op tafel komt om iedere mogelijke verwarring te voorkomen, maar vindt een onderzoek een brug te ver. De fractie VVD zei dat er teveel wordt uitgegaan van de uitspraken van een ondernemer in een krantenartikel.

De fractie D66 vindt de financiële afwikkeling van het faillissement een afgesloten hoofdstuk. Deze fractie vindt ook dat men niet teveel moet uitgaan van aannames. De fractie PVV betreurt de onduidelijkheden rondom dit dossier. Zij steunt de motie van GroenLinks. De fractie PvdA zei dat de wethouder eerst een evaluatie zal doen. Zij wacht dat liever af in plaats van in te stemmen met een onderzoek.

Wethouder Henk Kool gaf aan dat de reconstructie, zoals het in de media is verschenen, niet is geaccordeerd en er was evenmin sprake van hoor en wederhoor. Hij betreurde het dat er met naam en toenaam is gesproken over ambtenaren die hierbij betrokken zouden zijn. Wat betreft de vergunningen gaf de wethouder aan dat de WFIA 500 arbeidsplaatsen in Den Haag hebben gerealiseerd. Zij zorgen ook voor een ´zachte landing´ van de medewerkers. Zo wordt er bemiddeld bij huisvesting en vergunningen, waaronder verblijfsvergunningen. De motie kreeg geen steun in de raad. De fracties PvdA, D66, VVD en CDA stemden tegen.

Bezuinigingen Milieu, Duurzaamheid en Leefomgeving

Na de tweeminutendebatten en de interpellatie sprak de raad over het gewijzigde voorstel van het college over de bezuinigingen op programma's Milieu, Duurzaamheid en Leefomgeving. De fractie GroenLinks wil dat de zogenaamde 'groene pareltjes' van de stad bewaard blijven. De stadsboerderijen hebben ook een belangrijke ecologische waarde. Tienduizenden bezoeken deze stadsboerderijen. Er zijn 6.000 handtekeningen verzameld hiervoor. Deze fractie diende een amendement in samen met de fracties HSP, PvdD, PPS en PVV, waarmee zij het college verzocht om pas in te stemmen met de beëindiging van de huidige exploitatie van de stadsboerderijen Nijkamphoeve en Hoeve Blijdorp zodra behoud van de functie en waarden van deze stadsboerderijen voor langere termijn zijn gegarandeerd. Het amendement kreeg geen steun in de raad. De fracties GL, PVV, PvdD, HSP, SP, PvDE, PPS en ID stemden voor.

De fractie GroenLinks diende ook samen met de fracties HSP, PvdD en PPS een motie in om vrijwilligers eerst hun plannen in te laten dienen. Deze motie kreeg geen steun in de raad. De fractie SP vindt het geen goed idee om stadsboerderijen te vermarkten. Het draaiende houden van een heemtuin is niet iets wat puur en alleen op vrijwilligers kan draaien. De SP wil de heemtuin anders inzetten. Zij wil hier onderzoek naar laten doen. Zij wil gebruik maken van de dekking uit ´groene entrees´. De Haagse Stadspartij vindt dat het beheer van de tuinen specifieke kennis vereist, die nu aanwezig is. Daarom wil deze fractie dat het beheer wordt gewaarborgd. Deze fractie is tegenstander van de sluiting van deze tuinen. Zij diende samen met de fracties GroenLinks en Partij voor de Dieren een motie in waarmee zij het college verzocht te onderzoeken op welke wijze deze noodzakelijke specifieke kennis over het beheer van de heemtuin kan worden overgedragen. Zij diende ook een motie in waarmee het college verzocht het achterstallig onderhoud van EUR500.000,- als een knelpunt te benoemen en bij de Voorjaarsnota dekking hiervoor te vinden bij de vrijvallende middelen. Beide moties kregen geen steun in de raad.

De fractie PVV betreurt de sluiting van de tuinen. De fractie PvdA gaf aan dat de gemeente het staken van het onderhoud heeft verplaatst naar
1 juli. Zij wil dat er coulante afspraken worden gemaakt met de opvolgers. Zij wil dat maatschappelijke organisaties en vrijwilligers in plaats van commerciële bedrijven de tuinen gaan leiden. Zo zouden scholen en het Haga ziekenhuis actief benaderd moeten worden. Zij wil weten of het onderhoud eerst wordt uitgevoerd voordat het wordt overgedragen aan de nieuwe partij. De fractie VVD is voor de invulling van de bezuiniging zoals het is aangegeven door het college, maar wil dat er goed wordt gekeken naar een commerciële overname van de tuinen. De fractie D66 is blij met de extra tijd die de tuinen nu hebben voor het vinden van nieuwe exploitanten.

De fractie CDA wil dat de gemeente inzicht geeft in de verschillende exploitanten. Deze fractie vindt het pijnlijk dat de tuinen moeten worden opgegeven. Zij is echter blij met de inzet van de vrijwilligers en wil dat zij worden beloond. Zij vindt het belangrijk dat het groene karakter van de boerderijen en de tuinen voor de stad behouden blijven. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om de gevolgen van deze bezuinigingen. Zij vindt dat de gemeente hiermee laat zien dat haar prioriteiten niet liggen bij leefomgeving , milieu en groen. Zij diende een motie in waarmee zij het college verzocht om alsnog te investeren in het klimaat en energiebeleid en groen in de openbare ruimte. Deze motie kreeg geen steun in de raad.

De fractie SP diende ook een motie in waarmee zij het college verzocht onderzoek te doen naar besparingen binnen beheer en onderhoud binnen de gehele stad Den Haag en de dienst zelf. Zij wil dat gevonden mogelijkheden in worden gezet voor werkplekken in beheer en onderhoud door Omnigroen. Na een toelichting van de wethouder, hield zij haar motie aan.

Wethouder Sander Dekker gaf aan dat er nu een principebesluit voorligt om de bezuinigingen op een eerlijke manier te verdelen. Hij vindt dat deze discussie ook nieuwe krachten aanboort. Hij voegde toe dat er ongeveer dertig partijen zijn die als exploitant interesse hebben getoond. De gemeente biedt geen garanties. Per juli wordt de exploitatie van de gemeente afgestoten. Hij gaf aan dat de degelijkheid van de voorstellen belangrijk zijn bij de overweging van de keuze van de exploitanten. De gemeente zal ook actief partijen benaderen. De raad stemde in met het voorstel. De fracties GroenLinks, PVV, PvdD, HSP, SP, PPS en ID stemden tegen.

Brandbeveiliging

Tot slot sprak de raad over de verordening brandbeveiliging. De Partij voor de Dieren vroeg aandacht voor brandbeveiliging voor dierenverblijven. Zo zijn er geen voorwaarden gesteld aan verblijven van dieren, terwijl tientallen dieren bij elkaar zitten. De gemeente kan bij vergunningsaanvragen eisen opnemen, waarmee zij de brandveiligheid van dierenverblijven kan waarborgen. Zij diende hiervoor een motie in om de regels van brandveiligheid voor dierenverblijven op te nemen. De burgemeester gaf aan dat de brandveiligheidsbeveiligingsverordening alleen geldt voor door mensen toegankelijke ruimten. Dit wordt echter ingewikkeld doordat de wet heeft bepaald dat de gemeente niet een verordening mag aannemen dat in strijd is met een andere verordening. De Raad van State heeft dit bepaald. Deze discussie heeft zich ook in de Tweede Kamer voorgedaan. Er wordt gewerkt aan een bepaling wat dit mogelijk zou maken. Gezien de termijn die de fractie noemt in haar motie, zou zij haar verzoek tot de minister moeten richten.

De burgemeester wil wel aandringen bij minister Donner voor het aanpassen van het Amvb (checken) dan om gemeentelijk te gaan pionieren. De burgemeester drong er wel op aan om deze verordening vanavond al aan te nemen. De PvdA stelde voor om het voorstel van de PvdD op een later moment te voeren, maar nu alvast wel in te stemmen met het voorstel over de verordening brandbeveiliging. De PvdD hield daarop haar motie aan en wil dat later in een commissievergadering behandelen. De raad stemde unaniem in met het voorstel Brandbeveiligingsverordening.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad.