Gemeente Heerenveen

De kracht van de dorpen: over dorpsvisies en samenwerken

In 2006 is de gemeente Heerenveen gestart met het Project Plattelandsvernieuwing. Dorpen zijn door de gemeente gevraagd om zelf in een dorpsvisie aan te geven hoe zij willen samenwerken met de gemeente. Welke projecten zijn er nodig om de leefbaarheid en vitaliteit van de buitendorpen te handhaven en te verbeteren. Nu, ruim vijf jaar later, is het tijd voor een evaluatie. Veel projecten zijn gerealiseerd dankzij een goede samenwerking tussen dorpen en de gemeente.

De besturen van Plaatselijk belang van alle dorpen in de gemeente Heerenveen en de toekomstige Heerenveense dorpen uit Boarnsterhim en Skarsterlân gingen op 17 november in gesprek met gemeenteraadsleden, college van B en W en medewerkers van de gemeente. Het uitgangspunt was om van gedachten te wisselen over de ervaringen met de dorpsvisies en de aanpak voor de toekomst. In totaal waren er ruim 100 deelnemers. Het was een inspirerende bijeenkomst waarbij de kracht van de dorpen en een nieuwe wijze van met elkaar werken centraal stonden.

In kleine groepjes is intensief gediscussieerd over een mogelijke andere aanpak van beheer en onderhoud van het openbaar gebied.

Wat kwam er op tafel?

Groen (plantsoenen, bermen en bossen), spelen, strooibeleid, zwerfafval en hondenpoep, terrassen en evenementen, hangjeugd en playgrounds, openbaar groenafval, recreatievoorzieningen enz.

Het werden interessante discussies waarbij de verschillende deelnemers vanuit hun eigen rol een inbreng hadden. De conclusies van de discussies werden uiteindelijk verwoord in kansen, bedreigingen en interessante opmerkingen.

De kansen hebben vooral betrekking op maatwerk per dorp, het dorp weet zelf wat belangrijk is voor het dorp, voor wat hoort wat, juiste mensen op de goede plek en elk dorp is anders en kan zich verschillend ontwikkelen.

Bij bedreigingen dacht men meer aan haalbaarheid, verantwoordelijkheid, capaciteit, kennis en kunde.

Sprekers

Hans Kars: "Enthousiaste bewoners van vandaag de dag met een idee of visie willen gehoord worden. Ze vinden het niet belangrijk of hun idee wel binnen de gemeentelijke beleidskaders past. Ze willen doen en aan de slag".

Hans Kars is één van de pioniers van het gebiedsgerichte werken en medeoprichter van de school voor gebiedsgericht werken.

Dirk Strijker: "Die kracht zit hem vooral in het realiseren van concrete plannen. In de dorpsvisies is heel goed aangegeven wat de dorpen aan plannen en visies hebben. In de dorpen weet men goed wat men wil. De dorpen moeten ook zelf de leiding nemen in het oppakken van die plannen en het realiseren daarvan. De rol van de gemeente is dan ondersteunend en faciliterend. Met andere woorden de gemeente moet het vooral niet overnemen".

Prof. Dr. D. Strijker is hoogleraar Plattelands Ontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Resultaten

Zo maar een greep uit de resultaten van vier jaar dorpsvisies. Lees ook de verhalen van de voorzitters.