Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 2 december 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent subsidies toe aan de volgende drie projecten rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Mozambique: 1 miljoen euro voor Clinton Health Access Initiative (Innovaties in moeder- en kindzorg), 375.000 euro voor Population Services International (Toegang tot mannelijke besnijdenis verhogen in de provincie Tete) en 974.000 euro voor Pathfinder International Mozambique (familieplanning en reproductieve gezondheid promoten). Ze beslist meteen de bijbehorende projectovereenkomsten te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent voor de periode 2012-2013 een subsidie toe van 1 miljoen euro aan de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als bijdrage voor het Multipartner Programme Support Mechanism (FMM) en meer specifiek het programma 'country-level learning from actions for food security in Southern Africa'. Het programma werkt aan een verbeterde voedselzekerheid en betere nutritie in Zuidelijk Afrika.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 300.000 euro aan het Central Emergency Response Fund (CERF) in New York als ondersteuning van een flexibel inzetbare humanitaire hulp. De subsidie pas in het kader van de hervorming van het mondiale beheersinstrumentarium voor humanitaire hulp, die de effectiviteit en efficiëntie van de hulprespons wil verhogen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 2 miljoen euro aan de World Health Organization (WHO), als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Steun voor het HSS-programma van de WHO Mozambique'. Het programma wil het Mozambikaanse gezondheidssysteem versterken, door het aantal gezondheidswerkers per 1000 inwoners tegen 2015 te verdubbelen en HR-planning en -management op alle niveaus te versterken.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een strategische opleidingssteun toe aan Balta Industries nv in Sint-Baafs-Vijve (931.000 euro) en Sarens nv in Meise (927.000 euro). Ze kent tevens een strategische investeringssteun toe aan Louage en Wisselinck nv in Ardooie (778.000 euro), aan Thuiszorgwinkel nv in Ardooie (1 miljoen euro) en aan nv Van Gansewinkel in Mol (894.000 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de SERV, van de MiNa-raad, en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van nieuw kaderdecreet over het economisch ondersteuningsbeleid. Het werkt net als zijn voorganger in op drie fundamentele pijnpunten: de Europese druk om zich maximaal in te passen in het Europees economisch instrumentarium, de omvorming van een complex juridisch instrumentarium naar een transparant en klantvriendelijk beleidskader, en de omvorming van een verouderd economisch ondersteunend instrumentarium naar een modern stimuleringsinstrument. Het vormt de basis voor alle Vlaamse steunregimes die aangestuurd worden vanuit het Agentschap Ondernemen. De actualisering van het decreet beoogt het aan te passen in functie van het vernieuwde Europese regelgevend kader. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol over de toepassing van het handvest van de grondrechten van de Europese Unie op de Tsjechische Republiek. Door dit protocol krijgt Tsjechië dezelfde afwijking als Polen en het Verenigd Koninkrijk en wordt het gevrijwaard van schadeclaims van Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven. Ze machtigt de federale vertegenwoordiger om het protocol in naam van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol over de bezwaren van het Ierse volk tegen het verdrag van Lissabon. Ze machtigt de federale vertegenwoordiger om het protocol in naam van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te ondertekenen. Het protocol kwam er nadat een meerderheid van de Ieren in een referendum tegen het verdrag van Lissabon stemde. Het Ierse volk had een aantal bezwaren, waaraan tegemoet werd gekomen in een protocol.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het verdrag over de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie en machtigt de federale vertegenwoordiger om de overeenkomst in naam van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stelt bij de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Jan Velghe en Antoine De Paepe aan als effectieve leden ter vervanging van respectievelijk Saskia Pintens en Johan Devreese, en Rob Buurman als plaatsvervangend lid ter vervanging van Jan Velghe.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de benoeming goed van de effectieve en plaatsvervangende leden van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Jo Vandeurzen
In het kader van Vlaanderen in Actie hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het voorstel om een oproep te lanceren voor demonstratieprojecten ter realisatie van het Flanders' Care project. Flanders' Care is het project voor innovatieve doorbraken in alle vormen van zorg, waarmee het aanbod van kwaliteitsvolle zorg moet verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgsector moet gestimuleerd worden. Een demonstratieproject moet hierbij de meerwaarde aantonen volgens zowel het zorgspoor als het economisch spoor.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering kent bijna 360.000 euro subsidie toe aan de Vlaamse Media Maatschappij voor de rechtstreekse ondertiteling van de dagelijkse nieuwsuitzending van VTM.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Alfons Borginon als regeringscommissaris bij het extern verzelfstandigd agentschap 'Herculesstichting' en benoemt Lieven Tack als nieuwe regeringsafgevaardigde.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Derrick Gosselin als regeringsafgevaardigde financiën bij het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en stelt Paul De Hondt aan als nieuwe regeringsafgevaardigde financiën bij het IWT.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering neemt kennis van de beëindiging van rechtswege van het mandaat van Hedwig De Koker als lid van de Raad van Bestuur van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) als gevolg van zijn overlijden en bevestigt ter vervanging Peter Vavedin als lid van de Raad van Bestuur van LRM.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering draagt Peter Tom Jones voor als kandidaat-voorzitter en stichtend lid en Frederik Pieters, Kurt Deketelaere en Pascale Vandevijver als bestuurders en stichtende leden van de vzw I Cleantech Vlaanderen - Innovatie in Cleantech. Ze bevestigt tevens de voordracht van Dirk Fransaer namens het VITO als bestuurder en tevens stichtend lid.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na onderhandelingen wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006. Doel van de wijziging is de mogelijkheid van een eliminerende voorselectie op te nemen in de selectieprocedures. Op 21 oktober 2011 keurde de Vlaamse Regering ook nog bijkomende voorstellen goed die hierbij zijn gevoegd. Het gaat over het toekennen van de vacatures voor management- en projectleidersfuncties van N-niveau door mobiliteit, een overgangsregeling voor contractuele topambtenaren en de verhoging van de leeftijdsgrens voor het ouderschapsverlof voor gehandicapte kinderen van 12 tot 21 jaar. De diensten van de Vlaamse overheid zullen de bepalingen over de voorselectie van het topkader en over de verhoging van de leeftijdsgrens voor ouderschapsverlof vanaf 1 januari 2012 toepassen. De bepaling over de verlenging van de indiensthouding boven 65 jaar wordt toegepast vanaf 1 oktober 2011. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent aan de acht Huizen van het Nederlands een facultatieve subsidie 'wooncode' toe van in totaal 240.000 euro voor het aantal intakes en het aantal opgevolgde dossiers voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 in het kader van de sociale wooncode.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken (VLABEST) is de strategische adviesraad voor het beleidsdomein Bestuurszaken. De Raad bestaat uit 14 leden, door de Vlaamse Regering benoemd voor een termijn van 4 jaar. In 2011 eindigt de eerste vierjaarlijkse zittingsperiode. De Vlaamse Regering benoemt nu de nieuwe leden van VLABEST en keurt de wervingsreserve goed voor de kandidaten voor het mandaat van onafhankelijk deskundig lid van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken, geldig tot en met 30 juni 2015.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over het integratiebeleid en het Vlaams beleid ten aanzien van etnisch-culturele minderheden. Bedoeling van de decreetswijziging is het integratiedecreet voor de Vlaamse steden en gemeenten in overeenstemming te brengen met het planlastendecreet, en daarnaast enkele onduidelijkheden uit het integratiedecreet weg te werken voor wat betreft het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen en na de adviezen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, de adviescomités van het toeristische logies en van de reisbureaus en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse besluiten. Het gaat om de overheveling van de taken van Toerisme Vlaanderen naar het Departement internationaal Vlaanderen voor de uitvoering en handhaving van het Toeristische Logiesdecreet en het Reisbureaudecreet. Daarnaast worden enkele verwijzingen naar opgeheven decreten geschrapt. Het besluit en het Herstructureringsdecreet Toerisme Vlaanderen treden in werking op 1 januari 2012.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlaams Personeelsstatuut in het kader van de overheveling van personeelsleden van de FOD Financiën naar de Vlaamse Belastingdienst. Het wijzigingsbesluit bepaalt onder meer de inschalingsmodaliteiten van de personeelsleden die werden overgeheveld naar de Vlaamse overheid.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van het Kunststedenactieplan kent de Vlaamse Regering een subsidie toe van 337.000 euro aan Digipolis in Antwerpen, voor de realisatie van een 'Custom Relationship Management Business to Business'-platform voor de Vlaamse kunststeden dat loopt van 1 januari 2012 tot 1 januari 2016; en een subsidie van 305.000 euro aan VVV Mechelen vzw voor de realisatie van het project 'Welkom met een +' voor taxibedrijven, rederijen en koetsierbedrijven, van 1 januari 2012 tot 1 januari 2015. Het Kunststedenactieplan wil de Vlaamse kunststeden beter en meer coördineerd promoten in het buitenland en extra impulsen geven voor een versterking van het toerisme in deze steden.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering stelt het totale aantal subsidiabele uren aanvullende thuiszorg en logistieke hulp voor de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg en voor de diensten voor logistieke hulp (exlusief het toegewezen logistieke gescopersoneel) voor het jaar 2011 vast op 3.642.300,9 uren.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 160.000 euro subsidie toe aan Prometheus vzw in Genk voor de uitbouw van een geïntegreerd mesoniveau in de zorgregio GAOZ (Genk - As - Opglabbeek - Zutendaal) met als doel zoveel mogelijk de diverse kringen van zorgverstrekkers en eerstelijnsorganisaties met een zelfde gebied en op eenzelfde populatie af te stemmen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 334.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw voor de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de methodiek '24 uur niet roken'. Doelstelling van het project is het vergroten van de intentie tot stoppen met roken bij rokers uit alle sociale klassen in Vlaanderen door het verhogen van het geloof in eigen kunnen en de sociale steun tijdens een 24 uur durende rookvrije periode.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde van enkele tekstuele aanpassingen stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden opgelegd voor de toelating tot het luchtverkeer van paramotoren.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het ministerieel besluit tot bepaling van de betalingswijze van de retributies in het kader van het verkrijgen van een rijbewijs. Het beoogt de betalingsprocedure van de inning van de retributies voor de afgifte van een rijbewijs en de uitreiking van rijbewijzen uit te besteden aan een concessiehouder, die belast wordt met de productie en de verdeling van de rijbewijzen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van wijziging aan het koninklijk besluit over de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn die de technische controles langs de weg in de Europese Unie moet verbeteren, door de normen en methoden aan te passen aan de technische vooruitgang.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) voor uitgaven met betrekking tot rationeel energiegebruik en groene warmte. Doelstelling is om SHM's aan te zetten tot energievriendelijke renovaties.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot aanvulling van het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid met een titel VI 'Milieubeleidsovereenkomsten'. Het voorstel heeft tot doel enerzijds de inspraakmogelijkheden voor derden efficiënter en effectiever te maken en anderzijds de procedure tot het afsluiten van een milieubeleidsovereenkomst te vereenvoudigen. De belangrijkste wijziging met betrekking tot de inspraakmogelijkheden is de aanvulling van de bestaande procedure met een voorafgaande consultatie. Daarnaast wordt voorgesteld om de maximale looptijd van een milieubeleidsovereenkomst te verlengen van vijf naar acht jaar. Over dit voorontwerp van aanvullingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en bij de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot invoering van het Integrale Milieujaarverslag. De lijst met verontreinigende stoffen en broeikasgassen waarover moet worden gerapporteerd, breidt uit. Voorts worden een aantal drempelwaarden aangepast, die aangeven vanaf welke hoeveelheid de emissie van verontreinigende stoffen moet worden gerapporteerd aan de Vlaamse overheid. Daarnaast wordt de procedure vereenvoudigd om het integrale jaarverslag in te dienen: als uitgangspunt geldt nu dat dit elektronisch gebeurt. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt principieel haar besluit goed over verhandelbare emissierechten voor broeikasgassen voor vaste installaties en de inzet van flexibele mechanismen. Het gaat om een gedeeltelijke omzetting van een Europese richtlijn. De aanpassingen aan de regelgeving zijn dringend omdat het Vlaamse Gewest in 2011 een lijst moet bezorgen aan de Europese Commissie met alle installaties gelegen op het Vlaamse grondgebied die onder het toepassingsgebied van de richtlijn vallen, samen met de daarbij kosteloze toewijzingen, berekend overeenkomstig geharmoniseerde toewijzingsregels. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt de lijst goed met de bachelor- en masteropleidingen die per instelling worden aangeboden in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het gaat om een aanpassing van de lijst die op 7 oktober 2011 is goedgekeurd, met onder andere de toevoeging van nieuwe opleidingen, het schrappen van opleidingen die niet meer georganiseerd worden, de samenvoeging van vier masteropleidingen binnen de richting Tandheelkunde van de Universiteit Gent tot één master met vier afstudeerrichtingen, en het aanpassen van een aantal benamingen en samenvoegingen van opleidingen. De lijst is geldig vanaf het academiejaar 2011-2012 en vervangt de vorige lijst.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het Vlaamse gelijkekansenbeleid werkt met de open coördinatiemethode om een gelijkekansenperspectief te integreren in elk Vlaams bevoegdheidsdomein. Hierbij spreken de leden van de Vlaamse Regering gezamenlijk doelstellingen af, die ze dan elk binnen hun eigen bevoegdheidsdomein realiseren. Om deze cyclus te starten voor het thema 'handicap' keurt de Vlaamse Regering nu het doelstellingenkader goed, dat tot eind 2014 de contouren vastlegt voor de uitbouw van het Vlaamse transversale gelijkekansenbeleid op het vlak van handicap en gezondheidstoestand.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State en van de Commissie tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar goedkeuring aan het vernieuwde samenwerkingsakkoord met de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over dopingpreventie en -bestrijding in de sport. Het samenwerkingsakkoord is geactualiseerd en vervangt het vorige, dat dateert van 2001. Het akkoord definieert onder andere de elitesporters en bepaalt wie van deze elitesporters zijn verblijfsgegevens moet meedelen. Ze beslist het nieuwe samenwerkingsakoord te ondertekenen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan de vzw GP Limburg als tussenkomst in de organisatie van de Motorcross der Naties 2012 in Lommel.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering gelast haar minister bevoegd voor Sport een convenant af te sluiten met de vzw World Outgames Antwerpen 2013 voor de voorbereidingsfase en de organisatie van het evenement. Hiervoor wordt 150.000 euro voorzien. De World Outgames zijn vierjaarlijkse mondiale sportkampioenschappen in een dertigtal sporten voor holebi's (niet-exclusief). Naast de sportcompetitie bieden de World Outgames een uitgebreid cultureel programma aan met aandacht voor mode, film, kunst, muziek en theater. Een derde luik van de Outgames betreft een tweedaagse mensenrechtenconferentie die specifiek focust op een aantal holebi-topics.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf De Coninck nv in Kortenberg'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent 1,255 miljoen euro subsidie toe aan vzw Vlaamse Sportfederatie ter uitvoering van het vervolgtraject van het project 'Multimove voor kinderen: een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen' voor de periode 1 januari 2012 tot 31 augustus 2014.