Persbericht - 24 november 2011
--------------
Op 1 december 2011 verschijnt het boek:
Gods huisjes, Drentse kerken van bescheidenheid
een prachtige nieuwe uitgave van Stichting Oude Drentse Kerken, Bond Heemschut, Stichting Het Drentse Landschap en In Boekvorm Uitgevers
Het zijn bescheiden, maar wezenlijke onderdelen van de Drentse historie: de kleine kerkjes waar evangelisten op soms afgelegen plaatsen het geloof predikten. Omdat veel van die kerkjes hun functie hebben verloren en niet zijn beschermd, verdwijnen ze in snel tempo. Het boek Gods huisjes, Drentse kerken van bescheidenheid legt in woord en beeld vast wat er nog rest.
Ruïnes zie je niet vaak in Drenthe en een ruïne van een kerk is helemaal zeldzaam. Toch is een bouwval aan het Dommerskanaal het schilderachtige, maar droevige restant van wat bekend stond als het 'Kerkje van Oonk'. Bouwhistoricus Hans Ladrak en journalist Eric le Gras kwamen langs de ruïne toen ze onderzoek deden voor het boek over de Drentse keuterijen dat Het Drentse Landschap in 2008 presenteerde. Ook toen stond het er al troosteloos bij, maar dak en zolder, een fraai tongewelf, waren nog intact. Sindsdien is het alleen maar erger geworden. Het dak is ingestort en de muren wijken steeds verder uiteen. Het is een kwestie van tijd voor er alleen nog een puinhoop over is.
Ondanks de slechte staat van het kerkje van Dommerskanaal is het een intrigerend gebouwtje met een boeiende historie en - zelfs nu nog - een eigen schoonheid. Aanleiding voor de auteurs dit als onderwerp voor hun volgende boek te nemen. Het is nu of nooit, want het 'Kerkje van Oonk' is niet het enige kerkje dat dreigt te verdwijnen. Stichting Oude Drentse Kerken beheert een aantal kleine kerkjes. Zij namen samen met Erfgoedvereniging (Bond) Heemschut het voortouw om het boek te realiseren. Vrijwilligers van Het Drentse Landschap, historische verenigingen en gemeenten wisten informatie boven water te krijgen over het aantal Gods huisjes dat Drenthe nog heeft. Hieruit bleek dat in de afgelopen jaren heel wat kerkjes zijn verdwenen of een nieuwe bestemming hebben gekregen. Zo kwamen de onderzoekers o.a. terecht bij een kapsalon, een winkel voor tweedehands kleding en een schietbaan. Overigens worden er nog steeds een paar Gods huisjes gebruikt als plaats waar het geloof wordt verkondigd.
Eric le Gras en Hans Ladrak weten de heilige huisjes in hun oorspronkelijke en huidige vorm op bijzondere wijze te portretteren. Fotograaf Sake Elzinga heeft van deze bescheiden monumenten fraaie beelden gemaakt die de verhalen, interviews en bouwbeschrijvingen prachtig illustreren. Het boek is evenals het keuterijenboek wederom schitterend vormgegeven door In Ontwerp, bureau voor Vormgeving.
Gods huisjes, Drentse kerken van bescheidenheid wordt uitgegeven door In Boekvorm Uitgevers. Het boek wordt op 1 december gepresenteerd in de synagoge in Zuidlaren. Gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boek is vanaf 2 december verkrijgbaar in de boekhandel of via www.inboekvorm.nl.
ISBN: 97890 77548 837
Auteurs: Eric le Gras en Hans Ladrak
Fotografie: Sake Elzinga
Redactie: Sonja van der Meer
Vormgeving: In Ontwerp, bureau voor Vormgeving
Formaat: 24x24 cm
Omvang: 120 pagina's
Prijs: ¤ 19,50