D66

donderdag 1 december 2011

Uitkomsten D66 MBO-enquete

D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft deze week tijdens de begrotingsbehandeling Onderwijs aandacht gevraagd voor het MBO. Ter voorbereiding van het debat met minister Van Bijsterveldt (CDA) heeft D66 zelf onderzoek gedaan onder MBO-opleidingen: zowel onder besturen als docenten. Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat de voorgestelde verkorting van veel MBO-opleidingen van 4 naar 3 jaar veel te snel gaat. Van der Ham: "Op dit tempo zo'n grote wijziging doorvoeren, is vragen om problemen."

Overhaast

Van der Ham: "Een groot gedeelte van de ROC's waarmee we hebben gesproken steunt het idee van het verkorten van de opleiding, maar hebben grote moeite met het tempo. Ze moeten een complete stelselwijziging in één schooljaar doorvoeren. Tweederde van de opleidingen waarmee we gesproken hebben zegt dat dit veel te snel gaat." Hij wijst erop dat veel onderwijsvernieuwingen in het verleden zijn mislukt omdat ze te overhaast werden doorgevoerd. Van der Ham wil dat de minister de MBO's een jaar extra de tijd geeft om deze vernieuwing zorgvuldig in te voeren.

Vergrijzing

Uit het onderzoek onder de besturen van ROC's blijkt ook dat MBO's zich grote zorgen maken over de grote uitstroom van docenten binnen vijf jaar. Vooral in de sector techniek is er sprake van flinke vergrijzing. Er is weinig tot geen financiële ruimte om jonge docenten in te werken voor de oudere docenten verdwijnen.

Leraren

D66 deed ook een enquête onder ruim 300 MBO-docenten. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van deze docenten zich zorgen maken over het feit dat er te veel wordt uitgegeven aan overhead. Ook vindt meer dan de helft van de docenten dat leraren meer moeten worden afgerekend op kwaliteit en inzet moet worden beloond. De docenten stellen bovendien met de MBO-bestuurders dat ze zich zorgen maken over de aandacht voor de zorgleerlingen. D66 vindt dat de bezuinigingen op zorgleerlingen helemaal moeten worden teruggedraaid.