Groen!

Eenheidsvak levensbeschouwing en eigen godsdienstles gaan samen

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 1 december 2011 in "Onderwijs"

Het systeem voor levensbeschouwelijk onderwijs dat in de jaren vijftig prima werkte, beantwoordt niet meer aan de realiteit. Daarom wil Groen! een eenheidsvak levensbeschouwing invoeren voor alle leerlingen. Daarnaast kunnen ze optioneel les krijgen in de eigen religie. Vandaag werd in het Vlaams parlement gedebatteerd over het godsdienstonderwijs.

`In de jaren vijftig was het nog normaal dat iedereen zat opgesloten in zijn eigen zuil', zegt Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid van Groen!. `Vandaag aanvaarden we die segregatie niet meer. We vinden het nodig om in dialoog gaan met mensen die een andere overtuiging hebben. Zo leren we elkaar kennen en begrijpen. Waar kan zo'n levensbeschouwelijke kruisbestuiving beter plaatsvinden dan binnen het onderwijs?'
Groen! stelt voor een eenheidsvak `levensbeschouwing, burgerschap en filosofie' in te voeren. Omwille van de toegenomen diversiteit, staan schooldirecties voor grote organisatorische problemen door het verplicht aanbeiden van zeven verschillende levensbeschouwelijke vakken. Een fundamenteler bezwaar is dat leerlingen van verschillende religies in het beste geval wel over elkaar, maar in ieder geval nooit met elkaar in discussie gaan. Een eenheidsvak zal van leerlingen mondiger burgers maken die meer religieus bewust zijn.

Daarnaast wil Groen! dat leerlingen facultatief voor lessen in een specifieke godsdienst of levensbeschouwing kunnen kiezen. Leerlingen zijn niet verplicht deze te volgen, net zoals nu ook al een opt-out bestaat. Scholen uit het vrij onderwijs kunnen eventueel deze vakken verplicht aanbieden. Op die manier wordt het respect voor de geloofsbeleving, die de geest van de huidige wetgeving is, bewaard. Een dergelijke combinatie is ook perfect haalbaar binnen de huidige grondwettelijke bepalingen. Groen! zal dit systeem verdedigen binnen de huidige besprekingen over het levensbeschouwelijk onderwijs in het Vlaams Parlement en binnen de hervorming van het secundair onderwijs.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-eenheidsvak-levensbeschouwing-en-eigen-godsdienstle s-gaan-samen_2461.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces= true&action=recommend&colorscheme=light&font&height=80&appId=2765565723 64194

Contact: Elisabeth Meuleman