VU medisch centrum

38 miljoen mensen en maar één afdeling nefrologie

Hulp aan Eldoret breidt uit


1 december 2011

Hij is pas een week in Nederland, maar Walter Nalyanya(41), patholoog uit Kenia, steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "De manier waarop hier in VUmc alles gaat, al die specialismen en aanwezige apparatuur, het is werkelijk super", zegt hij bewonderend.

Walter Nalyanya loopt drie weken mee in het kader van het Doctor2Doctor programma. Het uitwisselingsproject loopt al jaren tussen VUmc en het Moi Teaching andReferalHospital (MTRH) in Eldoret, Kenia. Daar werkt Nalyanya als patholoog en geeft hij les aan de lokale universiteit.

Eerste week
Al een week is de patholoog dagelijks te vinden op de afdeling nefrologie en pathologie. "Ik bestudeer weefselprocedures, doe veel microscopisch onderzoek en praat met de artsen", vertelt hij in een werkkamer van een collega-patholoog. "Iedereen is hier zo behulpzaam als je vragen hebt."
Wat hem persoonlijk drijft in het vak, is het ontdekken van een ziekte die een patiënt heeft. "Als een dokter een idee heeft over wat iemand mankeert, kan ik door weefselonderzoek uitsluitsel geven", wijst hij op de microscoop die voor hem staat. "Dat vind ik echt geweldig."

Nalyanya's kennis is hard nodig in zijn thuisland. In de nabije toekomst zal er in samenwerking met VUmc een afdeling nefrologie opgezet worden in het Keniaanse ziekenhuis, dat op 300 kilometer van de hoofdstad Nairobi ligt. "Zo'n afdeling hebben we nog niet. Een afdeling speciaal voor nierziekten bevindt zich alleen in het ziekenhuis in de hoofdstad. En dat in een land met 38 miljoen inwoners", laat hij er veelbetekenend op volgen.
"Wij moeten dus veel patiënten doorverwijzen, maar Nairobi is ver weg en de afdeling nefrologie daar is zwaar overbezet. Dus wij zouden het tweede, algemene ziekenhuis in het land worden met een afdeling nefrologie."

Onbetaalbaar
Er is in zijn land niet zozeer een gebrek aan medisch personeel, maar wel aan de juiste apparatuur, vertelt Nalyanya. In Kenia zijn weliswaar privé-ziekenhuizen die alles in huis hebben, maar die zijn voor de meeste landgenoten onbetaalbaar.
Behalve zoveel mogelijk kennis en ervaring opdoen, hoopt de patholoog ook nog veel te zien van Nederland. "'Downtown Amsterdam' moet ik toch gezien hebben voordat ik terugga. Daar heeft iedereen het over", grinnikt hij. Dan moet hem ook van het hart dat het openbaar vervoer hier zo fantastisch geregeld is. "Alleen kan je soms zomaar een metro binnenstappen, zag ik. Wie controleert of je een kaartje heb gekocht?", zegt hij met enige bezorgdheid.

Annette Karimi
bron: Tracer