Siemens

Persbericht

NL H 20111201/481

Den Haag, donderdag 1 december 2011

Somatom Perspective CT-scanner combineert lage kosten met hoge beeldkwaliteit en lage stralingsdosis

Tijdens het RSNA-congres in Chicago (USA) onthulde Siemens Healthcare de Somatom Perspective, een nieuwe en bijzonder efficiënte scanner voor computertomografie (CT). De scanner biedt als eerste de zogenoemde eMode-functionaliteit. Deze bepaalt de beste verhoudingen tussen dosis, kostenefficiency en beeldkwaliteit en past de relevante scanparameters automatisch aan. Daardoor kan de werking van het systeem voor elke afzonderlijke scan worden geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door het voltage op de röntgenbuizen of de scansnelheid aan te passen. Dankzij deze optie slijt de CT-scanner minder snel en gaat deze langer mee.

De operationele kosten zijn door speciale servicecontracten laag en ook het ontwerp van de Somatom Perspective draagt bij aan vermindering van deze kosten. Doordat deze CT-scanner geschikt is voor alle klinische toepassingsgebieden, zoals cardiovasculair onderzoek, stelt hij klinieken en artsenpraktijken in staat het aanbod van beschikbare onderzoeken uit te breiden zonder dat daar hoge kosten tegenover staan. De nieuwe scanner betekent voor Siemens een verdere uitbreiding van het aanbod in het middensegment in het kader van Agenda 2013. De Somatom Perspective is verkrijgbaar vanaf het tweede kwartaal van 2012.

De gezondheidszorg lijdt wereldwijd onder een steeds hogere kostendruk, waardoor de behoefte aan beeldvormende systemen met een goede prijs-kwaliteitverhouding toeneemt. Wij hebben de Somatom Perspective CT-scanner ontwikkeld voor klinieken en artsenpraktijken die onder hoge kostendruk staan, maar hun apparatuur toch flexibel willen inzetten, aldus Walter Märzendorfer, CEO computertomografie & stralingsoncologie bij Siemens Healthcare. De gebruiker kan in het bedieningspaneel kiezen voor de nieuwe softwareoplossing eMode (de e staat voor efficiëntie), die een optimale verhouding biedt tussen efficiëntie, stralingsdosis en beeldkwaliteit. De optimale scanparameters worden automatisch bepaald en geselecteerd, zodat de CT-scanner zo weinig mogelijk wordt belast, waardoor deze weer minder snel slijt en langer meegaat. Onderdelen hoeven minder vaak te worden vervangen, het systeem gaat langer mee en de onderhoudskosten dalen. Daarnaast kunnen klanten die de besparingen van eMode volledig willen benutten, gebruikmaken van een optionele service: op basis van een servicecontract kan het gebruik van eMode jaarlijks worden geanalyseerd. Als voor minimaal 80% van de scans eMode is gebruikt, worden aanvullende voordelen beschikbaar, zoals preventief onderhoud buiten openingstijden van de kliniek, zodat de dagelijkse gang van zaken niet wordt verstoord en de kosten dalen.

Lagere gebruikskosten tijdens de dagelijkse klinische praktijk Een ander uitgangspunt voor het ontwerp van de scanner is kostenefficiency. Dankzij zijn slanke vormgeving en oppervlakte van 18 m2 bespaart de Somatom Perspective ruimte en is het geschikt voor kleinere ruimtes. Bovendien kan de scanner binnen één dag worden geïnstalleerd. Het systeem verbruikt gemiddeld slechts 71 kVA aan elektriciteit en genereert gemiddeld slechts 7 kW aan warmte. Daardoor blijven ook de energie- en luchtkoelingskosten laag. Om het gebruik tijdens de dagelijkse gang van zaken te vergemakkelijken, en onderzoekstijden zo kort mogelijk te houden, is de nieuwe CT-scanner voorzien van Fully Assisting Scanner Technologies (FAST), die dit jaar pas beschikbaar zijn gekomen. De FAST-innovaties vereenvoudigen en automatiseren tijdrovende en complexe procedures en ondersteunen op die manier het medisch personeel tijdens elke fase van het CT-onderzoek.

Dankzij het gebruik van de Interleaved Volume Reconstruction-methode is beeldvorming met een hoge kwaliteit gegarandeerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie van 128 CT-doorsneden zodat ook zeer kleine afwijkingen kunnen worden gedetecteerd. In combinatie met een detectorbreedte van 38 mm betekent dat dat de CT-scanner snel grote afstanden kan scannen, bijvoorbeeld tijdens onderzoek van de borstholte. Een gebied van vijftig centimeter kan bij hoge beeldkwaliteit in 5,21 seconden worden gescand. Daardoor is de Somatom Perspective geschikt voor het maken van beelden van alle delen van het lichaam voor de behandeling van neurologische of oncologische klachten. Klinieken en artsenpraktijken die hun aanbod nog verder willen verbreden, kunnen de CT-scanner uitbreiden met aanvullende functies, bijvoorbeeld voor cardiologische toepassingen. De Iterative Temporal Resolution Improvement Method (iTRIM) maakt gebruik van een iteratief algoritme voor beeldreconstructie die de algehele beeldkwaliteit bij hartonderzoek verbetert en ruis vermindert. Daardoor wordt een tijdresolutie van 195 milliseconde mogelijk. Tevens worden bewegingsartefacten verminderd, zodat ook bij een snel kloppend hart een accurate diagnose mogelijk wordt.

Patiënten profiteren van lagere dosis en meer comfort Vanuit de patiënt bekeken is, naast een hoge beeldkwaliteit, een zo laag mogelijke stralingsdosis van kritiek belang. Care Dose4D past de stroom van de röntgenbuis in real time aan voor het gehele scangebied, zodat een consistent hoge beeldkwaliteit wordt gegarandeerd en tegelijkertijd de dosis voor alle organen en lichaamstypes zo laag mogelijk wordt gehouden. Een andere beschikbare technologie voor het verminderen van de stralingsdosis is Sinogram Affirmed Iterative Reconstruction (SAFIRE), een methode voor de iteratieve reconstructie van CT-beelden, gebaseerd op onbewerkte gegevens. Met SAFIRE kan de stralingsdosis tot 60% worden gereduceerd voor een breed spectrum aan toepassingen. Dankzij een reconstructiesnelheid van maximaal 15 beelden per seconde is SAFIRE bijzonder geschikt voor gebruik in de dagelijkse klinische praktijk. Om de nogal steriele sfeer in veel onderzoeksruimtes een beetje op te vrolijken, is de Somatom Perspective voorzien van Illumination MoodLight-verlichting. Hiermee kan het led-lichtpaneel naar wens worden ingesteld voor een aangenamere omgeving.

Agenda 2013 werd in november 2011 gelanceerd en is een twee jaar durend wereldwijd project dat is gericht op het versterken van het innovatie- en concurrentievermogen van Siemens Healthcare met specifieke maatregelen voor innovatie, concurrentievermogen, aanwezigheid op regionale markten en personele ontwikkeling.

Persfotos zijn beschikbaar op:
www.siemens.com/med-pictures/Somatom-Perspective

Voor meer informatie over de Somatom Perspective gaat u naar: www.siemens.com/somatom-perspective

Media Relations: Cees den Bakker
Telefon: 070 333 2340 (ook in de avonduren)
E-Mail: cees.den.bakker@siemens.com

Publicaties
Spotlight

30-11-2011 © Siemens Nederland N.V.