Vrije Universiteit Amsterdam

Lelijke littekens veroorzaakt door afwijkende ontstekingsreactie


* Startdatum: 01-12-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Cellular and Molecular Mechanisms in Hypertrophic Scar Formation: Potential Targets for Therapy


* Spreker: W.M. van der Veer


* Promotor: prof.dr. E. Middelkoop prof.dr. G. Molema


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Een litteken met verdikkingen (hypertrofisch) is vaak het gevolg van een afwijkende ontstekingsreactie, die leidt tot een verhoogde productie van collageen en een verhoogd aantal bloedvaten. Zo ontstaan vaak bij brandwonden deze lelijke, rode of paarse littekens die op de huid liggen. Ze hebben vaak ernstige functionele en cosmetische problemen tot gevolg. Arts-onderzoeker Willem van der Veer onderzocht verschillende facetten van de wondgenezing en littekenvorming. Hij promoveert op 1 december bij VU medisch centrum.

Van der Veer bestudeerde de verschillen tussen normale en hypertrofische littekenvorming. Hij vond dat de ontstekingsreactie tijdens de verwonding tot wel een jaar na het incident invloed heeft op de littekenvorming. Verder stelde hij vast dat zowel de oppervlakkige als de diepe huidlagen participeren in het proces van littekenhypertrofie. Hij zag namelijk niet alleen een verhoogde ontsteking en vorming van opperhuid, maar ontdekte ook dat hypertrofische littekens een verhoogd aantal bloedvaten hebben. De vroege ontstekingsreactie bleek bepalend voor het verloop van de littekenvorming. Met name de macrofaag, een bepaald type witte bloedcel, speelt hierbij een belangrijke rol.

Van der Veer keek ook naar de relatie tussen littekenhypertrofie en verschillende kenmerken van patiënten. Zo blijken bijvoorbeeld jonge, niet-rokende patiënten het meest gevoelig voor de vorming van littekenhypertrofie. Het onderzoek van Van der Veer leidt tot een beter begrip van de mechanismen bij de vorming van hypertrofische littekens en levert aanknopingspunten voor een preventieve therapie.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam