ChristenUnie: geen doorverwijsplicht arts bij euthanasie
De ChristenUnie vindt het onbegrijpelijk dat artsen verplicht worden euthanasiepatiënten door te sturen wanneer zij om principiële redenen niet mee wil werken aan een zelfgekozen levenseinde. Minister Schippers van Volksgezondheid zegt in haar brief aan de Tweede Kamer dat artsen een professionele verantwoordelijkheid hebben om patiënten tijdig door te verwijzen bij professionele en principiële bezwaren. De ChristenUnie vindt dit veel te ver gaan. Wiegman: ,,Het gaat niet om normaal medisch handelen zoals het behandelen van een botbreuk. Het zou voldoende moeten zijn om te stellen dat een arts goed dient te luisteren naar zijn patiënt. Er bestaat niet zoiets als een recht op euthanasie." Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de euthanasiewetgeving.
De ChristenUnie maakt zich grote zorgen over grote stijging met 17% van het aantal euthanasiemeldingen. Wiegman is bang dat deze explosieve stijging de werkwijze van regionale toetsingscommissies onder druk zet. Wiegman: ,,Door de grote stijging liggen 1000 dossiers te wachten. Dit zet een zorgvuldige toetsing zwaar onder druk. Ik wil dat er meer capaciteit bijkomt."
Het Kamerlid constateert een gat in de wet als het gaat om de mogelijkheid om de regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE) te kunnen toetsen. Wiegman:,,Er bestaat een lacune in de wet, de toetsingscommissie is nu namelijk niet toetsbaar. Dit zou wel het geval moeten zijn. Of je nu voor- of tegenstander van euthanasie bent, we moeten er op kunnen vertrouwen dat alles zorgvuldig er aan toe gaat en dat niet lichtvaardig of zelfs tegen de wil van iemand in tot levensbeëindiging wordt gegaan. De rechtsstaat moet daartegen bescherming bieden."
Tweede Kamer der Staten Generaal
Tweede Kamer der Staten Generaal