Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 18 november 2011

Symposium 'Erasmus en de Friezen, Friezen en Erasmus'

De Fryske Akademy organiseert in samenwerking met het Huygens-ING en Tresoar het symposium 'Erasmus en de Friezen, Friezen en Erasmus'. Dit symposium wordt gehouden op woensdag 30 november van 10.00 tot 17.00 uur in congres- en studiecentrum It Aljemint van de Fryske Akademy aan de Doelestraat te Leeuwarden. De kosten voor deelname (inclusief koffie/thee, lunch en borrel) bedragen ¤ 20,00, contant te voldoen aan de zaal.. Opgave vooraf is noodzakelijk, dat kan bij Anke van Gorkum: avgorkum@fryske-akademy.nl of tel. (058) 234 30 25.

Veel geleerden
De humanist Erasmus heeft in zijn brieven niet alleen de melk- en turfopbrengst van Friesland geprezen, maar ook de geleerdheid van de Friezen. In een brief (1499) aan de uit Bolsward afkomstige Johannes Sixtinus vergeleek de Rotterdamse humanist Friesland met een vruchtbare moeder die vele geleerden heeft gebaard. Erasmus en de Friezen hebben ongeveer zestig brieven uitgewisseld die de basis voor het symposium 'Erasmus en de Friezen, Friezen en Erasmus'.

Om 10.30 uur opent prof. dr. Theo Mulder, directeur instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het symposium. Daarna volgen er tot de lunch drie lezingen. Prof. dr. Catrien Santing (hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen) houdt als eerste een lezing: Het Friese humanisme in historisch perspectief. Daarna gaat dr. Wiebe Bergsma (historicus Nieuwste Tijd, Fryske Akademy) verder met: Erasmus, Cammingha en andere Friezen. Met de lezing Erasmus en Friezen, Brabanders en Hollanders, sluit prof. dr. Jan van Herwaaarden (emeritus hoogleraar cultuurgeschiedenis, Erasmus Universiteit Rotterdam) het eerste gedeelte van de dag af.

Brieven
Na de lunch ferfolget dr. Tom Deneire (Huygens-ING) het symposium met de lezing 'Een brief bloost niet': stijl, genre en functie van humanistenbrieven. Daarna komt De vriendschap tussen Erasmus en Sixtinus in de spiegel van hun brieven aan bod bij de presentatie van prof. dr. Jan Bloemendal (Huygens-ING en Universiteit van Amsterdam). Als laatste - voor de theepauze - komt drs. Piter van Tuinen (oud-rector CChristelijk Gymnasium Utrecht) aan het woord over 'Komt leert vrijen'. Maakte Erasmus school in Friesland?

Dr. Jacob van Sluis (Tresoar) zet het symposium voort met een lezing in Tresoar (vlakbij de Fryske Akademy) over de oudste Franeker bibliotheekcatalogus uit 1601. Daarna is het symposium afgelopen en is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken en na te praten onder het genot van een drankje. De lezingen van het symposium zullen onder redactie van Wiebe Bergsma en Jan Bloemendal naderhand verschijnen in een speciaal nummer van It Beaken, het wetenschappelijk tijdschrift van de Fryske Akademy.


---

Bijlage: afbeelding Erasmus

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht